ez még csak a kezdet

2019.03.09. 20:00

Százhatvanezer megtekintést ért el a dunaújvárosi dal

Lábadi Ádámot, az EGO című dal szerzőjét és előadóját kérdeztük a sikere kapcsán, aki 4tress néven alkot szólóban.

duol.hu

Hogyan kezdődött a zenei pályád?

- 2006-ban kezdtem el a zenével foglalkozni, még általános iskola 6. osztályában. A bátyám és barátai akkoriban Outsiderz néven rappeltek és már akkor érdekelt ez az egész. A legjobb kifejezőeszköznek tartom. 2012-ig amatőr szinten ment, de a kezdetektől vérkomolyan vettem.

2012-ben alakultunk meg, mint Mocskos Márka (Masta, N-Dee és jómagam, mint 4tress) és 2013-ban csatlakoztunk Joó Laci (BeatKOHO) által a Wandallz zenei társulathoz. Továbbra is töretlenül élünk és dolgozunk az álmainkért, céljainkért.

Ez számomra nem hobbi, hanem munka és életvitel egyben

Gondoltad volna, hogy ilyen siker lesz az EGO című számod?

- Bíztam benne, igen. Eddig is kiforrottnak éreztem a zenéinket, de a klip minősége mindig alul maradt az elvárásainknak. Liszkai Gábor „History Wall” és az Inksane Tetováló Stúdiónak készített videója felkeltette mindhármunk érdeklődését és meg is kerestem közös munka kapcsán. Gabinak ez az első zenei videoklipje és garantáltan nem az utolsó. A színek, a hangulat, a minőség, mind őt dicséri. Nagyrészt neki is köszönhető a produkció sikeressége. A magam részéről pedig rengeteget dolgoztam ezzel a számmal. Egy hónapig írtam és rögzítettem, mire minden olyan lett, amilyet szerettem volna. Kulcsfontosságú személyként emelném ki a zenei alapért felelős Vámos „Nazbeat” Andrást is, aki a hazai zeneipar nagyjaival tette le itthon a védjegyét. (Essemm, Majka & Curtis, Deniz, BSW, Follow the Flow...)

Hogyan készül egy számod?

- Túlnyomó többségben saját zenei alapokra készülnek a dalok. Minden esetben az instrumentál az első, amit kiválasztok, mielőtt megszületik a téma és elkezdődnek a felvételek. Egy ideje rögtönzött sorokban rögzítem a vokálokat. Ez azt jelenti, hogy nem írom meg a szöveget, hanem a zenei alap hangulatára „ráéneklem” azt, ami kijön belőlem. Ez egyfajta szövegi improvizáció. Eleinte nehezebbnek tűnt, de már olyan magas szintekre fejlesztettem, hogy ha nagyon elvisz a zene hangulata 2-3 óra alatt is megszülethet egy dal. Így sokkal életszagúbbnak és őszintébbnek érzem minden sorát, amivel a hétköznapokban szinte bárki tud azonosulni kortól és nemtől függetlenül. A legtöbb időt és energiát az utómunka igényli, azaz a mix és a master. A zenei alapokban és a véglegesítésekben fontos szerepet játszik Skanna Beat barátunk is akivel körülbelül 3 éve dolgozunk együtt.

Mennyire fontos a hitelesség ebben a zenében?

- Számomra a hitelesség egyértelmű és nem csak ebben a zenében. Csak és kizárólag arról írok, amiben volt már tapasztalatom vagy LESZ. Sokszor előfordult már, hogy egy elkészült szövegem tartalma egészen hamar be is következett, legyen az negatív vagy pozitív élmény.

Már csak a lottószámokat lenne jó előre látni :D

Lábadi 4tress Ádám Fotó: Gyökös Péter

Miről szoktál énekelni, mi az, ami foglalkoztat?

- Most már leginkább a megélt dolgokkal foglalkozom. Elég intenzíven élem az életem, mint ahogy az EGO-ban is hallható, a gyertyám mindig is a két végén égett. Mindig csinálok valamit mert egyszerűen képtelen vagyok hátradőlni és csak lenni. Nem sajnálom az élményeket magamtól, így mindig van miről beszélni. Úgyhogy az élet az, ami ihlet engem.

Nem szokványos ez a dallam alapú rappelés. Honnan jött ez neked?

- Dél-Amerikából, egészen pontosan Santiago de Chile. A latin hip hop verhetetlen. Nagy kedvencem például a Movimiento Original. Nem kell érteni sem, hogy miről szól mert érzed.

A zenéimmel azt az érzést szeretném átadni a közönségemnek a lehető legintenzívebben és hitelesebben, amit én érzek, mikor ezeket az előadókat hallgatom.

Milyen terveid vannak még?

- Sosem gondolkodtam kicsiben, még ha az anyagiak nem is teszik sokszor lehetővé az őrült ötleteim megvalósítását. Egy mondatban: lehető legprofibban felépített zenék és videoklipek. Liszkai Gabival kimerítjük a maximalizmus fogalmát :). A jövőben kötetlen zenei stílusban tervezek alkotni, ragga vokálok és tartalmas szövegek kíséretében. Egy dolog biztos, hogy minden produkcióm értéket fog képviselni.

Joó László – Joe Fotó: Liszkai Gábor

Joó László (Joe) – BeatKOHO

- Szinte a kezdetek óta ismerem a Mocskos Márkás srácokat.

Kezdetben adtam nekik pár tanácsot, hogy kinél érdemes hanganyagot rögzíteni, vagy éppen kivel tudnak beszélni, ha koncertezni szeretnének stb... Annyira elmélyült ez a barátság köztünk, hogy szinte testvéri kapcsolatban állunk.

Dunaújvárosban a legsikeresebb hip-hop banda lettek, jó számokat írnak.

4tress sikerének nagyon örülök, mert ezzel a számmal sikerül kilépnie a rap undergroundból és biztos vagyok benne, hogy széles tömegekhez jut majd el a zenéje, kortól és zenei ízléstől függetlenül.

Büszke vagyok rá! Ez a szám, egy profi munka.


Szabad a mikrofon, itt a Mocskos Márka

Botzheim Dániel, Botzi video interjút készített a Mocskos Márka tagjaival, akik egyéniben is megmérettetik magukat. A stílust kedvelők ne hagyják ki és azok sem, akik kíváncsiak arra, hogy Dunaújvárosban hogyan mocorog a hip-hop zenei élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában