A vendégfellépők véleménye szerint színvonalas oktatás folyik az iskolában

2019.01.14. 11:30

Új évi koncert: kuriózumok, vastapsos sikerre hangszerelve

Immáron 9. alkalommal jelentkezett a város egyik rangos komolyzenei eseménye, az új évi gálakoncert vasárnap délután, amely ezúttal is jelentős fellépőt, a Budapest Klezmer Bandet hozta el Dunaújvárosba, a Bartók kamaraszínház nagytermébe. Az est védnöke Cserna Gábor polgármester volt.

Balla Tibor

A közönséget Moravecz Attila, a koncertet kilencedik éve szervező Szonáta Zeneművészeti Alapítvány elnöke köszöntötte, külön kiemelve dr. Sürü Renátát, a város jegyzőjét és a jelen lévő önkormányzati képviselőket.

A Harmonika-zenekar ezúttal is hozta a színvonalat. Juhos Melinda irányításával egy szerb népdalokból álló csokrot nyújtottak át
Tágincevá Irén és Tágincevá Támilá megadták a módját

A koncert első felében felléptek a Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei. Elsőként egy dzsesszformáció, Baruts Bence (nagybőgő), Sütő Balázs (fuvola), Müller Tamás (dob) és a hozzájuk növendékként csatlakozó Heizler Gabriella (gitár) adta elő a Lullabi of Birdland című dzsesszsztenderdet. Őket a Dőr Gabriella – Matolcsi Katalin zongorista páros követte Alexander Tsfasman Hópelyhek című művével. A produkcióban Baruts Bence bőgőn és Müller Tamás dobon működött közre. Egy igazi csemegével folytatta a duó, Astor Piazzolla: Libertango című harmonikadarabjának zongoraátiratával. Hasonlóképpen nem mondható hétköznapinak az a nyolckezes sem, amit a Tágincevá Irén – Szekszárdi Dóra – Tágincevá Támilá – Gálfy Dávid összeállítású formáció adott elő. Ők Berkovics Koncert II. tételét választották. Fafúvós Kamaracsoport (Pálinkás Eszter – Burkovics Márton – Rozs Viktória – Horváth Dóra – Szántó Anna – Komlósi Gréta – Tótin István) egy igazi klasszikust, Scott Joplin The Entertainer című darabját adta elő dinamikusan. A Tósaki Kinga – Tótin Katalin kettős egy zongoranégykezest, Burgmüller: Valse brillante’ című darabját játszotta, amely Gounod: Faust című operájának témáira íródott. A Harmonika-zenekar Juhos Melinda vezényletével szerb népdalokat játszott nagy sikerrel. A Vonószenekar Középkori dallamokat játszott Pomposné Zelena Erzsébet vezényletével. A Fúvószenekar a Rock for my Lady után karmesterük, Balogh Zoltán András két szerzeményét játszotta, a Pekingi Kacsa Táncot és a Mambót.

A dzsesszformáció egy dzsesszsztenderdet játszott el

Az este második felében a Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas és érdemes művész (alapító zenekarvezető, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének), Nagy Anna (harmonika), Gazda Bence (hegedű, ének), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek), Barbinek Gábor (harsona), Máthé László (nagybőgő), Kohán István (klarinét) összetételű Budapest Klezmer Band játszott. Már az érkezésüket is vastaps fogadta, és az este folyamán a zúgó taps sokszor ismétlődött. A második szám után köszöntötték a közönséget, és rögvest egy emlékezetes gesztust tettek. Kohán István a gyakorlás fontosságáról beszélt, és ennek kapcsán dicsérte az itteni munkát, majd Barbinek Gábor említette meg a véleménye szerint magas színvonalú oktatást, ami a zeneiskolában folyik, Nagy Anna pedig külön kiemelte Juhos Melinda tevékenységét és a remek harmonikazenekart.

A Budapest Klezmer Band szokásához hűen Dunaújvárosban, a Sándor Frigyes Zeneiskola új évi gálakoncertjén is remek koncertet adott Fotók: Hankusz Kálmán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában