nemzetközi művészet

2019.01.16. 17:30

Továbbra is meghatározó bázis a Kortárs Művészeti Intézet

Az immáron hagyományosnak tekinthető évértékelő, évadnyitó sorozatunkból természetesen nem maradhat ki a Kortárs Művészeti Intézet sem, amely az ország egyik legjelentősebb kiállító intézményeként tavaly is kitartó munkával dolgozott azon, hogy színvonalas projektekkel gazdagítsa Dunaújváros kulturális életét.

Szabó Szabolcs

A kiállítások megvalósítása mellett a Kortárs Művészeti Intézet műtárgygyűjteményének gondozása, bemutatása és bővítése is fontos küldetése az intézetnek. Deák Nórával, a KMI igazgatójával, valamint a ház művészeti vezetőjével, Zsinka Gabriellával beszélgettünk

Deák Nóra és Zsinka Gabriella számára továbbra is a nemzetközi mérce a mérvadó
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Összességében jónak értékeljük a KMI 2018-as évét, hiszen a jelenlegi keretek között, szerény anyagi feltételek és rengeteg munka, igen sok cél tükrében, ennyi az, amit elérhettünk. Örömmel idézzük fel az évad egyik kiemelkedő kiállítását, a Csákány István és Robert Olawuyi által jegyzett A holnap helye című kiállítást, amely kétéves előkészítő munka után, az utóbbi évek legfontosabb eseménye volt.

A nagyszabású kiállítás nem mindennapi sikerrel járt, a szaksajtó ismét elismerően adott hírt az intézményről, amelyet a vidéki művészeti élet zászlóshajójaként tart számon. Csákány István egy komoly nemzetközi sikerekkel rendelkező magyar képzőművész, aki ritkán jelentkezik ilyen izgalmas, nagyszabású válogatással Magyarországon, és nagyon fontos volt számunkra, hogy ezt az élményt elhozhassuk a dunaújvárosi közönségnek. Egy egészen más karakterű, ám szintén különleges tavalyi kiállításunkról is szeretnénk említést tenni: az Art Quarter Budapest projektterében is bemutatkoztunk az ICA-D gyűjteményének legjavából rendezett, nagyszabású csoportos kiállítással. Izgalmas és kivételes seregszemle volt ez, számos ritkán látható, ám igen kvalitásos alkotás került reflektorfénybe. A gyűjtemény anyagából merítő válogatás igazi kultúrcsemegének bizonyult, a Budapest-központú szaksajtó pedig valósággal áradozott a dunaújvárosi műtárgykollekcióról.

A Holnap helye – Csákány István és Robert Olawuyi közös kiállítása volt a Kortárs Művészeti Intézet tavalyi legnagyobb dobása

Például az artkartell nevű internetes kiállításfigyelő portál cikke arról szólt, hogy ha egy térképen letakarnánk a fővárost, akkor Dunaújváros maradna meg, mint a kortárs magyar képzőművészet fővárosa. Ez egy roppant nagy elismerés és elgondolkodtató látlelet.

Vachter János egyéni kiállítása a KMI-ben – betekintő

Az ICA-D vezetőit a 2019-es év programtervéről is kérdeztük: – Az előttünk álló év anyagáról elmondható, hogy számos esetben reflektál Dunaújvárosra. Most pénteken a D-tervvel nyitunk, amely a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának kiállítása. A projekt keretében előadások, beszélgetések, terepmunka és az egyéni művek kidolgozása zajlott, fókuszban Dunaújváros, ezúttal kilenc fiatal alkotó munkáival. Tavasszal ismét hozzánk látogat az acélszobrász szimpózium, illetve egy nagyszabású, kolozsvári művészek munkáit bemutató tárlatot is rendezünk, a Centrul de Interes intézményének művészeivel. Augusztusban a kolozsvári magyar napokon is ott leszünk.

Fegyver a színpadon – lőtávolban az értelmezési keret

Szeptemberben ismét Dunaújvárosra hangolódva mutatjuk be az Otthon jó című projektkiállításunkat, három jelentős, városunkhoz kötődő alkotó: Várnai Gyula, Kaszás Tamás, Keserue Zsolt szereplésével. Deák Nórát és Zsinka Gabriellát a KMI belső, szakmai iránytűjéről is faggattuk: – Mint fentebb is kifejtettük, mi nem „kényelmes” kiállításokban gondolkodunk, legyen az egyéni vagy csoportos. Értéket kívánunk teremteni, amely nem izolált, hanem természetesen beágyazódik hazai és nemzetközi szakmai folyamatokba. Legfőbb célunk, hogy ott legyünk a kortárs magyar művészeti élet élvonalában, vidéki létünk, forráshiányos működésünk dacára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában