Pro Cultura Intercisae díj

2019.01.24. 14:00

Elismerték a kimagaslóan teljesítő kultúrmunkásokat

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A hagyományokhoz híven, a Dunaújváros közgyűlése által alapított Pro Cultura Intercisae díjat ezen a napon adták át a díjazottaknak az ünnepi koncerten.

Balla Tibor

A hangversenyen egy, a Vienna Konservatoriumban végzett baráti társaság (Müller Tamás – dob, Sütő Balázs – fuvola, Gálffy Gergely – gitár, Gyöngyösi Gergő – basszusgitár, Herr János – szaxofon) tagjaiból álló jazz-formáció, a G Bunker Quintett előadását hallhatta a közönség.

Dunaújváros közgyűlése által alapított Pro Cultura Intercisae díj a kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, művészeti közösségeknek adományozható, akik a város kultúrájáért hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak. Az idei esztendőben a Pro Cultura Intercisae díjat a közgyűlés Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, Pomposné Zelena Erzsébet hegedű pedagógus, tanszakvezető, valamint Szloboda György klubvezető, egyesületi elnök részére adományozta.

Kedves, megnyerő személyisége bizalmat sugároz
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Törökné Antal Mária, a gyerekek Marcsi nénije Sztálinvárosban született. 1983-ban helyezkedett el a József Attila Könyvtárban és azóta gyermekkönyvtárosként dolgozik. Az évek során a folyamatos tanulás és gyakorlati munkája folytán nagy szakmai tudásra, tapasztalatra tett szert, amit mindennapi munkája során hasznosít.

Sok-sok könyvtári rendezvényt, író-olvasó találkozót, mesemondó versenyt, családi délutánt szervezett már. Generációk irodalmi ízlését, olvasási szokásait formálta és formálja. Nevéhez fűződik a dunaújvárosi Cimbora Klub megalakulása, amelyet 15 éve töretlen lelkesedéssel vezet, és ahol a művészetek különböző ágával ismerteti meg a gyerekeket. Sokat kirándulnak, táboroznak. Van olyan könyvtár, ahol az ő ­általa hallottak alapján indították el a gyerekeknek a klubot, és az ő ­vezetése, segítsége mellett kezdődhetett meg a klubélet.

A Magyar Könyvtáros Egyesület Gyermekkönyvtáros Szekciójának 12 éve vezetőségi tagja. Országos könyvtáros vándorgyűlések, továbbképzések szervezője, előadója.

Legfontosabb feladata az olvasóvá nevelés. Kedves, megnyerő személyisége lehetővé teszi, hogy a kis olvasók bátran, jó érzéssel lépjenek be a gyermekkönyvtárba. A gyermekek életkorának, érdeklődésének megfelelő művek ajánlásával segíti őket eligazodni a könyvek világában. Író-olvasó találkozókat szervez, ez által megismerteti a gyerekeket a kortárs írókkal és műveikkel. Az évek során szinte minden, hazánkban ismert, ma élő, gyermekeknek, fiataloknak alkotó író, költő, illusztrátor megfordult a gyermekkönyvtárban.

Tevékenységének elismeréseként 2013-ban Dunaújváros Ifjúságáért Díjat vehetett át, 2014-ben a Magyar Könyvtáros Egyesület Gyermekkönyvtáros Szekciójának Vándor Bagoly díját vehette át, 2017-ben pedig a gyerekek javaslatai alapján „Tündérkönyvtáros” címet kapott.

Városunkban végzett, több évtizedes példaértékű és elhivatott kulturális tevékenységének elismeréseként adományozta a közgyűlés Törökné Antal Mária részére a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában