Kiállítás Császár Mónika Ilona festményeiből

2018.11.08. 20:00

A Világválasztó, alapforma és transzcendens a képen

Novemberben újabb kiállítással, igencsak impozáns festményekkel várja a látogatókat a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulagalériája. Császár Mónika Ilona festőművész Világválasztó című tárlatával.

Balla Tibor

A Gyomaendrődön született Császár Mónika Ilona épphogy csak harminckét éves. Az általános iskola végén már elhatározta, hogy az élete a festés, az alkotás körül fog forogni. Egy életre szóló döntéssé vált. Iskolái elvégzése után, 2011-ben költözött Nagyvenyimre, ahol gyorsan otthonra lelt. Hamarosan a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola vizuális kultúra tanára lett. Amikor éppen nem állít ki, férjével, Császár Péterrel közös weboldalukon keresztül mutatják meg vizuális és képzőművészeti ambícióikat. Most sokak örömére kiállít, bárki megcsodálhatja egyedi stílusú munkáit a Bartók aulájában. Ahogyan korábban is kalauzolt saját világába, amikor az MMK-ban tette közzé képeit Felhők útján címmel. A keddi megnyitón a hangulatot Szántó Anna és Rozs Viktória alapozta meg három klarinétdarabbal.

Császár Mónika Ilona képeinek a szemlélődés az alapja, szeret rácsodálkozni az égboltra
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A megnyitóbeszédek sorát Dancs Esztella vizuális kommunikáció tanár kezdte egy vállaltan elfogult megközelítéssel, hiszen gyermekkori jó barátokról beszélünk. Mit is tehet egy tanárember, ha felkérik egy festménykiállítás megnyitójára? Nem művészettörténeti szakszavakkal dobálózik, hanem megmutatja a képeket a tanítványainak, és azok mondanak véleményt róla. A választás szerencsésnek bizonyult, a gyerekek számára meglepően pontosan átjött a festmények üzenete. A diákok írtak és rajzoltak is Mónikának, ezeket Esztella a megnyitón adta át neki.

Dancs Esztella vizuális kommunikáció tanár, gyermekkori barát

A második nyitóbeszédet dr. Gruber László, a szentesi Szent Anna-templom plébánosa, főiskolai docens, Mónika egykori tanára vállalta magára, ám mielőtt szót kapott volna, Rohonczi ROHO István, a tárlat kurátora egy példabeszédet szúrt közbe. „Fiatal művészhallgatók kérdezték egy művészettörténésztől: Mester, milyen utat kövessünk, hogy művésszé váljunk? Legyetek istenkeresők!” Dr. Gruber László hosszasan elemezte a művek szimbólumrendszerét, színhasználatát, majd egy Hegel-idézettel zárta mondandóját: A művészet első kezdete az elcsodálkozás, vagyis az abszolútum megsejtése a közvetlenben; ennek a sejtésnek és a természetinek az egyszerű egysége.”

A képek egy részén visszatérőek a vallási szimbólumok

Császár Mónika tanulmányai

Vizuális- és környezetkultúra tanár MsC – Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kar. Mester: Popovics Lőrinc. Rajztanár – Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kar. Mesterek: Nagy Gábor, Kántor Ágnes, Szekeres Ferenc és Molnár Sándor. Festő – Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola. Mester: Gnandt János. Tagság: Magyar Országos Rajztanárok Egyesülete (MROE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában