Ki is Columbo?

2018.10.06. 09:00

Üvegszem és ballonkabát

Szente Tünde

Fotó: wikimedia

Az egykor sikeres és ötletdús zeneszerző-karmester, Crawford már nem ír olyan színvonalú és népszerű darabokat, mint régen, ezért féltékenyen figyeli, ahogy fiatal, ambiciózus és tehetséges tanítványa, McEnery sorra alkotja a jobbnál jobb filmzenéket, amiket ismert és köztiszteletnek örvendő mestere a sajátjaként mutat be a nagyközönség előtt. Az ifjú egy idő után megelégeli a csalást, végre ő is részesedni akar a sikerből. Crawford, hogy elkerülje titka lelepleződését, azt tervezi, hogy megöli McEneryt.

Ezekkel a sorokkal ajánlják tévénézők millióinak a népszerű televíziós sorozat „Gyilkosság hangjegyekkel” címet viselő utolsó előtti, 2001-ben készült epizódját. Az 1968-ban megkezdett, Richard Levinson és William Link által írt, 7 évadon át vetített kriminek 2003-ban készítették el az utolsó, 69. részét. Richard Irving rendező mellé idővel becsatlakozott egy-egy epizód erejéig Steven Spielberg és Jonathan Demme, de maga Peter Falk rendezte „Az ínyenc gyilkos” című részt. Mind a mai napig kutatják a bűnügyi sorozat sikerének titkát, amit idehaza 1972. november 25-e óta láthat a közönség, a különböző tévécsatornákon keresztül újból és újból sugározva, Szabó Gyula kellemes szinkronhangjával tolmácsolva.

Columbo alakja az Egyesült Államokban 1960-ban tűnik fel először egy sorozat 10. részében. A történetet színpadra adaptálták, 1962-től játszották. Az NBC 1968-ban filmre vette a „Recept: gyilkosság” című történetet. Ebben már Peter Falk játszotta Columbo hadnagyot, aki egy gyilkos orvost buktatott le. A szerep népszerűsége önálló televíziós-sorozat elindításához vezetett, azonnal sikert aratott, és Falk Emmy-díjat nyert az első évadjában nyújtott alakításával.

Peter Falk ősei lengyel, cseh, orosz és magyar bevándorlók voltak, szülei Oroszországból vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Hároméves korában ideghártya-daganat miatt eltávolították a jobb szemét, és kivehető üvegszemet kapott. Későbbi rajongói közül sokan kifejezetten vonzónak találták különös tekintetét.

Érettségi után szakács lett az USA kereskedelmi flottájánál, majd azt követően politológiát tanult és diplomát szerzett közigazgatásból. Megpályázott egy állást a CIA-nál, de nem vették fel, ezért gazdasági elemzőként helyezkedett el. (Középiskolás korában szövetségi ügynök szeretett volna lenni.) Munka mellett színészi tanulmányokat folytatott. Az 1960-as évek elején, mind a filmvásznon, mind pedig a tévéképernyőn felhívta magára a figyelmet, de a hírnevet Columbo hozta meg számára.

Fekete Géza szobrászművész életnagyságú Columbo szobra
Fotó: wikimedia

S hogy idehaza mennyire népszerű, arra bizonyság az is, hogy 2014-ben Fekete Géza szobrászművész életnagyságú Columbo szobrát állították fel Budapesten, a Falk Miksa – névrokona! – utca és a Szent István körút sarkán. Vele van a sorozatból nagyon jól ismert, menhelyről kivett basset hound kutyája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában