Petőfinek jobban ízlett a hazai fekete kenyér

2018.10.16. 12:00

Hamuban sült pogácsa – Nem mese, ma van a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legelterjedtebb alap-élelmiszerünk és ma van a világnapja.

duol.hu

Feljegyzéseket találunk róla már az ősi kínai, mezopotámiai, asszír, egyiptomi írásokban is. Hippokratész, kétezer éve írt művében tizenhét féle kenyérről tesz említést. Részletesen ír a különféle kenyereknek a szervezetre gyakorolt hatásairól.

A magyaroknál először a kovásztalan kenyér, a lepény vált eledellé, amelyet később felváltott a kovásszal készített kenyér. Ezt gyakran hamuban sütötték és pogácsának hívták. Magyarországon elsőként az 1315 körül keletkezett egyházi írásban találkozunk a kenyér megnevezéssel. A régi időkben sok helyen volt kemence a házaknál, így a kenyeret maguk sütötték az emberek, így volt ez Pentelén is. A mai napig áll az 1910-ben épített gőzmalom épülete. A házi kenyerek 5-6 kilósak voltak és egy hétig frissek maradtak.

A pentelei malom építését 1910-ben kezdte el Tóth János vállalkozó, aki később a perkátai malmot is megépítette. Fotó: jakd.hu

Talán az idősebbek emlékeznek rá, hogy a cigányoknak sajátos kenyerük volt, amit bodaknak hívtak. Ezt kovász nélkül laposra gyúrták és a sparhelt tetején sütötték meg. A zsidók pedig a mai napig megtartják a kovásztalan kenyerek ünnepét. Ilyenkor a bárányvacsora mellé kovász nélkül készített kenyeret és keserű fűfélét fogyasztanak.

Az egyik leghíresebb, kenyérről szóló versünket, tőlünk nem messze, a Duna másik partján, Szalkszentmárton településen írta Petőfi Sándor a fekete kenyérről. A szegény családok egyik fő eledele, a barna, vagy fekete kenyér az idők változásai mentén egyre fehérebb és ízletesebb lett. Dunaújvárosban a középkorúak és idősebbek még emlékeznek a Kenyérgyári pékek kenyerére, amely kívül ropogós, belül pedig puha volt. A rendszerváltás környékén egyre több pékség nyílt, ami magával hozta a termékpaletta bővülését is. Az egészségesebb élet utáni vágyunk pedig visszahozta a barnább kenyereket a családok asztalára.

Kenyérgyári hölgyek munkában Fotó: jakd.hu

Ma már számtalan kenyérféléből választhatunk, az ízlésünknek megfelelően, legyen az édesebb, magvasabb, vagy rusztikusabb.

Dunaújvárosban egy nagyszerű kezdeményezés indult az önkormányzat és az egyik pékség összefogásával. Dunaújváros Kenyere megvásárlásával 50 forinttal járulunk hozzá egy helyi közösség hasznos tevékenységéhez, legyen az bölcsőde, Családok Átmeneti Otthona, vagy a Jószoli.

forrás: wikipedia.org, orvostortenelem.hu, zsido.com, hungaricana.hu, jakd.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában