képes utazás Izlandon

2018.10.11. 12:00

A jég és tűz országa

Az országos könyvtári napok keretében a múlt héten nyílt meg és október végéig látható Kirchné Máté Réka Izlandot bemutató fotókiállítása a dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban.

L. Mészáros Irma

A Bonyhádi Fotóklub alapító vezetője hat évvel ezelőtt fényképezte a jég és tűz országának csodáit. Egykori diáktársa, a bonyhádi diákok kedvelt földrajztanára, Gruber László geológus-világutazó meghívására utazott ki. A földvári tárlatot maga Gruber László nyitotta meg, aki hatszor járt már szeretett szigetén, Izlandon, tehát volt tapasztalata ahhoz is, hogy szakszerű és lelkes vezetésével a képek között igazi virtuális túrát is tegyenek a jelenlévők.

A kiállítás megnyitóján Máté Rékát, a Bonyhádi Fotóklub vezetőjét Gruber László geológus-világutazó köszöntötte Fotó: a szerző felvétele

Hogy miért olyan különlegesek a képek? A magyarázat egyrészt maga ez a vulkáni sziget, amely az Észak-Atlanti-óceán középső részén található, s geológiai szempontból úgy keletkezett, hogy az egymástól távolodó eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez közötti hasadékon feltört a magma és megszilárdult. Ott forrong a föld, kén szaga száll, különlegesek a színek, sokfélék a kékek, zöldek, szokatlanok a természeti alakzatok – hallottuk. Máté Réka elmondta, hogy háromezer képet készített Izlandon, s ebből harmincnégyet válogatott a földvári tárlatra. Tűz és jég, vulkán és gejzír, vízesés és hegy, tengeri öblök, fények, színek, formák – a természet csodái a fotókon. Ha nagy ritkán felbukkan az ember, kicsinységével csak növeli a természet erejét.

Kirchné Máté Réka amatőr fotós, de számára a fotózás a létezés egyik formája

Kirchné Máté Réka amatőr fotós ugyan, de számára a fotózás a létezés egyik formája. Gyermekkora óta fényképezőgéppel éli életét, édesapjától örökölte a fotózás szeretetét. Járja hazánk és Európa vidékeit. Több mint harminc kiállítása volt. Két évvel ezelőtt a Gyimesek világát mutatta meg a földváriaknak. Azokon a fotókon jól megragadott, kimerevített pillanatokat láttunk, életképeket egy hagyományos kultúráról, vagy arcokat, amelyek tekintetébe jó volt belenézni. Most szinte az ember nélküli világ dominál a maga erejével, amit a fotós képes volt visszaadni. S ez nagy érdeme.

Izland nem csak földrajzilag, de látvány szempontjából is különleges terület, ahová nem sokan jutunk el. Ezért érdemes megnézni Kirchné Máté Réka A jég és tűz országa: Izland című kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában