Nincs kiadatási engedély a Petőfi Művészeti Ligetből

2018.07.31. 11:30

Zsúfolt nyár – Szabó Benedekkel és a Galaxisokkal zárt az idei évad

A Petőfi Művészeti Ligettel kapcsolatban nem lehet rosszat írni, hiszen már az abszolút pozitívum, hogy van. Sőt, remélhetően a következő évek nyarán csak erősödni fog.

Szabó Szabolcs

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Még mielőtt belemerülnénk a végső összegzésbe, néhány gondolat a vasárnapi zárókoncertről, amely e sorok bérvésője szerint remekre sikeredett. Szabó Benedek plusz a Galaxisok nem éppen az a közönségcsalogató egylet, hiszen a sajátos korosztályos problémákat gondoz dalszövegeiben meglepő humorral és önreflexióval, plusz mellékelve bólogatós gitárjátékkal.

E sorok írójának Szabó Benedek és az által létrehozott szövegvilág régi nagy kedvence, így nagyon is kíváncsi voltam arra, mihez is kezd e bajai illetőségű fiatalember és már érett zenekarrá várt galaktikus csapata a Liget sokkorosztályos nagyérdeműjével.

Jelentjük: kiváló vasárnap este volt. Benedek és bandériuma a valóról mesélt, csalódott és kivándorolt 30-asok és 40-esek problémáiról, a panelban ragadt szerelmekről és kocsmákba fulladt reménytelenségről.

Korosztályos dilemmákat foglal dalba Szabó Benedek és a Galaxisok Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A Galaxisok egyébiránt egy roppant vidám bulit nyomott, betétként egy rögtönzött kamaradarabbal, amelyet még a hirtelen érkező, majd távozó „majdnemvihar” sem akadályozott meg.

Bő fél évtizede már csökkentett ütemben látogatok minőségi koncerteket, meglehet, talán nincs is mit kihagyni, ám e koncert némileg visszahozta a reményt… Amint egy korábbi interjújában Szabó Benedek is fogalmazott: „A magyar nyelvű gitárzene közben lég-üres térben van, mert a nagy nevek kiöregedtek, és nem mondanám, hogy nagy tülekedés lenne, hogy a helyükre lépjenek. Ezért is gondolom, hogy fogunk is majd fesztiválok nagyszínpadán játszani, mert erre a műfajra mindig lesz igény, és Galaxisok most ott van a legjobbak között”.

Pontos és lényeglátó megállapítás. A legfontosabb eleme, hogy éppen nem gazdasági alappal született, tehát nem valamire akar írni nótákat, egyszerűen Szabó Benedek és kollektívája érzi, mi is mozgatja ezt a közeget, amelyen a KisPál és a Quimby és még sokan mások unokája nőtt fel.

Visszatérve a Ligetre. A sorozat ezúttal is minőségi előadókat hozott el Dunaújvárosba, nagy kár, hogy a látogatottsági szám talán, legalábbis a Hírlap kockás füzetes közönségszámlálója szerint olykor elmaradt az elvárttól is. Bizodalmunk azonban töretlen: jövőre, mindenkivel, ám ugyanott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában