Így éltek, harcoltak a Lajta hajósai

2018.05.03. 11:00

A Monarchia flottájának egyik büszkesége volt a május 5-ig nálunk látható múzeumhajó

A múzeumhajón és a mellékelt kiállításon számos érdekes dolgot megtudhatunk, miként is éltek, szolgáltak, harcoltak közel fél évszázadon át a Lajta hajósai és katonái.

Szabó Szabolcs

Az Egyesült Államokban 1862-ben megszületett egy teljesen új elveken alapuló haditechnikai eszköz, a monitor típusú hadihajó, és mindössze tíz év múlva, 1872-ben Magyarországon elkészült és szolgálatba állt annak a Duna-medence sajátos vízjárásához és mederviszonyaihoz igazított változata.

fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Lajta fél évszázados katonai szolgálata ideje alatt számos győztes ütközetben vett részt, és sohasem szenvedett vereséget. Bár az I. világháború idején már elavultnak számított, ennek dacára igen hatékony szereplője volt az 1914-ben a Száván, 1915/16-ban pedig a Dunán dúló harcoknak. Résztvevője és névadója volt az 1919-es antikommunista monitorlázadásnak. Hadászati értékét elvesztve, úszó munkagéppé alakítva, 65 éven át országos jelentőségű építkezések tevékeny résztvevője volt. Szolgálati ideje alatt többször felújították, átépítették, modernizálták, de a hajótest eredeti szerkezete jelentős mértékben nem változott meg. 1992. november 1-jén védetté nyilvánították. Széles körű összefogás keretében 2009-től felújították, és 2010. augusztus 20-án az 1887-es állapota szerint, hadtörténeti ritkaságszámba menően, Lajta Múzeumhajó néven újjáavatták.

fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában