Irodalom és színház az okuláré lencséjén keresztül nézve

2018.03.13. 12:00

Folytatódott az Amargant Színházi Műhely felolvasó kezdeményezése

Hosszú évek óta keresi a helyét Dunaújvárosban az Amargant Színházi Műhely égisze alatt futó Okuláré Projekt, de helyi „motorja”, Szmodics László nem adja fel. Pénteken a Rudas iskola egyik termében gyűltek össze.

Balla Tibor

Gyarmati Ádám, Csókás Marcella és Szmodics László a felolvasáson Fotó: Zsedrovits Enikő

A havonta egy alkalommal megrendezendő felolvasószínházi estek célja a közösségi színházélmény megteremtésén túl egyfajta reflektálás a kor aktuális problémáira. Az Amargant Színházi Műhely égisze alatt nemzetközi szinten is ismétlődő „Okuláré Projekt avagy Színpadra Magyar!” elnevezésű programsorozat 2014 tavaszán indult független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, illetve civil közösségek összefogásának köszönhetően. A dráma-felolvasóest sorozatban havonta három, legfeljebb 15 perces egyfelvonásos darabot adtak elő, amelyeket kortárs drámaszerzők írtak egy-egy aktuális téma kapcsán.

Gyarmati Ádám, Csókás Marcella és Szmodics László a felolvasáson
Fotó: Zsedrovits Enikő

Immár a sokadik helyszínen, a Rudas iskola informatikai termében tartották a március havi felolvasószínházi megmozdulást pénteken. Persze így túlságosan is szűk réteghez jutna el a kezdeményezés, ám a Rudasban találékonyak voltak, felhasználták az iskolarádió adta lehetőségeket, így az egész iskola hallgatta a fiatal lány történetét. Megadott téma ezúttal az identitás volt. Az alkalmi társulás számára Deme László: Kontakt című darabját küldték el. A felolvasást három tanár és négy diák vállalta magára. Csókás Marcella Zsófi szerepét választotta, Gyarmati Ádám X figurájának bőrébe bújt, Nagyné Fauszt Csilla nevelési és közismereti igazgatóhelyettes az anyát, Füri Éva magyar szakos tanár a fodrászt alakította, amíg az apát, az egyik fiút és a pszichológust Cserna Gábor, a másik fiút és a főnököt pedig Saári Andonisz szólaltatta meg. A narrátor szerepében a mozgalom helyi motorját, Szmodics Lászlót hallhatták.

Okulárék világszerte 

A közösségi felolvasók köre egyre bővül, vannak már Okulárék például Budapesten, Torontóban, Berlinben, Dunaszerdahelyen, Nyitrán, Brnó­ban, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Dunaújvárosban, Mezőkövesden, Calgaryban, Debrecenben, Pakson, Isaszegen, Hódmezővásárhelyen, Mosonmagyaróváron. A megszületett egyfelvonásosokat egyszerre 15–19 városban az ottani profi vagy amatőr színészek saját közönségüknek ugyanabban az időpontban felolvassák. A felolvasások után általában beszélgetés következik, ahol a közönség tagjai elmondhatják a szövegekkel kapcsolatos véleményüket, gondolataikat, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett a közönségnek aznap a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában