Meghívásuk már van jövőre is

2018.03.12. 07:00

Tavaszi szél madagaszkáriakkal – Berlinben járt a Centrum Kórus

Maradandó élményekkel tért haza Berlinből a Centrum Kórus az elmúlt héten.

Balla Tibor

A Madagaszkári Amerikai Iskola és a Centrum Kórus összebarátkozott

Fotó: UK

Tavaly tavasszal önkormányzati támogatással egyszer már sikerrel vettek részt a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum égisze alatt működő Centrum Kórus tagjai a Berlini Brandenburg Nemzetközi Iskola zenei rendezvényén, a Berlin International Music Projecten. Akkor az ideire is meghívást kaptak – Kovács Pannitól, az ottani énektanártól, aki kilenc esztendeje az ötletadó volt –, aminek egy eredményes pályázatnak köszönhetően eleget is tettek, és ők is ott voltak 260 résztvevő diák között. Az elmúlt héten hazaérkezett az Ujházy Krisztina karnagy irányításával működő dalos társaság. Éjszaka érkeztek, de reggel már kezdtek az iskolában. Az élet tehát folytatódik, azóta már próbáltak is, hiszen készülnek a Fejér Megyei Diáknapokra. Viszont az emlékeik talán egész életre szólnak.

Tavaszi szél

Ujházy Krisztina a berliniek felkérésére írt egy Tavaszi szél-feldolgozást négy szólamban szólóénekkel, amit a záró koncerten közösen adott elő a Madagaszkári Amerikai Iskola kórusa, és tanítványai, a Centrum Kórusban. Mint mondta, óriási érzés volt, hogy 6 nemzet diákjai szólaltattak meg egy magyar népdalfeldolgozást Berlinben. A szólót a feldolgozásban Csókás Marcella és Németh Kata énekelte, és óriási sikert arattak már a próbákon is. A két kórus tagjai egyébiránt nagyon jó barátságba kerültek az ott töltött idő alatt. Egyrészt, mert egy korosztályhoz tartoznak, másrészt nagyon hamar megtalálták egymással a hangot, és a szállásuk is egy helyen volt.

Nagyon sok időt töltöttek együtt. Sok minden szóba került, többek közt Benyovszky Móric is, akit a madagaszkári bennszülöttek királyukká kiáltottak ki. Furcsa mód a madagaszkári fiúnak ez újdonság volt. Kicsit szomorkásan váltak el, hiszen hiába mondták, hogy jövőre újra találkoznak, egyáltalán nem lehetnek biztosak abban, hogy ezek a gyerekek jövőre még oda járnak. Ugyanis az amerikai rendszerű iskolába diplomaták, üzletemberek gyermekei járnak, akik utaznak a világban. A tanárnőjük elkötelezett abban, hogy jövőre is ott legyenek, olyan hatalmas zenei és társasági élmény volt számukra.

A Madagaszkári Amerikai Iskola és a Centrum Kórus összebarátkozott
Fotós: UK

De ugyanez a helyzet a Centrum Kórus tagjaival is, ők is visszavágynak. Meghívásuk már van jövőre, a jubileumi koncertre, feltétlenül számítanak rájuk, miután a Berlini Brandenburg Nemzetközi Iskola igazgatója szerint óriási kincs, hogy ott voltak. Már csak azért is, mert egy ilyen színvonalas kórus csatlakozott a projekthez. A fiaink olyan sokat tettek hozzá a hangzáshoz, hogy nem győzték az ottaniak köszönni. Köszönhető mindez annak, hogy rendkívül fegyelmezetten és nagyon sokat dolgoztak a kint töltött idő alatt. A karvezető külön örömére rengeteget fejlődtek azok a dalok is, amiket majd visznek a soron következő versenyekre.

Érdekesség, hogy egy szír zeneszerző írt egy darabot erre az alkalomra, amiben hangszerek is voltak. Miután megtudta, hogy a Centrum Kórusban van két harmonikás is, beleírt két harmonika szólamot is, így Juhász Nikolett és Orgovány Zoltán ebben a produkcióban is részt vett. A záró daltban Flaisz Tamás és Jiling Ottó is énekelt szólót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában