Tárlatnyitogató

2018.02.02. 07:30

Kiállítással indult az év kulturális programkínálata Baracson

Január 31-én, hétfőn 17 órától Teaház néven új sorozattal nyitott a 2018-as kulturális évad, amelynek első rendezvényén Az én templomom és annak szentjei címmel – Fabó Ferenc természetfotóit szemlélhettük a Faluházban. A színházterem falain gyönyörű minőségben a hazai állat- és növényvilág örök mozdulatlanságba öntött csodálatos pillanatait láthatjuk.

Horváth László

Balra Fabó Ferenc, akinek természetfotóit Rohonczi István képzőművész ajánlotta a baracsi kulturális évadnyitón az egybegyűltek számára. A képek március közepéig lesznek láthatók Fotó: Horváth László

Türelem és a természet óriási tisztelete, szeretete – ezekkel a jellemzőkkel lehetne leginkább bemutatni az alkotó hitvallását. Ahogy Rohonczi István Roho képzőművész a kiállítás invitálójában kiemelte, egy fotós akkor tudja hitelesen bemutatni a természet nagyszerűségét, ha kitartással, alázattal és megfelelő művészi érzékkel közelít az adott témához, helyzethez. Fabó Ferenc képein a csend, harmónia és mozgás egyszerre van jelen. A megnyitón maga a fotós is beszélt képalkotó munkájának indíttatásáról.

Balra Fabó Ferenc, akinek természetfotóit Rohonczi István képzőművész ajánlotta a baracsi kulturális
évadnyitón az egybegyűltek számára. A képek március közepéig lesznek láthatók
Fotó: Horváth László

Fényképeivel szeretné megmutatni, bebizonyítani embertársainak, hogy a háborúk, a pénz, a munkanélküliség, a stressz világán kívül van egy másik világ is, amelynek felfedezése mérhetetlen boldogság forrása, amit nem vehet el tőlünk senki – tett hitet a természet művészi megjelenítésének igényéről Fabó Ferenc. A Faluház színháztermében elhelyezett képeit március 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fabó Ferenc 1955-ben Dunaegyházán született. Édesapja vadászszenvedélye és az akkori Nimród újság adott példát a természet megörökítéséhez. Húszéves kora óta folyamatosan képezte magát. Tagja lett a Nimród Klubnak, majd 1989-ben a Dunaújvárosi Nimród Mezőföldi Csoport alapítójaként öregbítette a helyi természetfotósok hírnevét. Később az önállóvá vált fotóklubban, egyesületi keretek között vett részt a kiállítások szervezésében, rendezésében. 1992-óta gyakorlatilag minden évben bemutatkozik az egyesület, amelyet 25 évig vezetett Fabó Ferenc. Csaknem 250 kiállításon tették közszemlére az értékes természetfotókat. Legközelebb február 17-én Dunaegyházán találkozhatunk az alkotóval, aki társával együtt magyar és afrikai képekből 25-25 fotográfiát tár az érdeklődők elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában