lélekharang

2018.02.06. 08:00

A szabadságharc 170. évfordulójára készül a Bartók

Páskándi Géza Lélekharang című drámáját mutatja be a jövő hónapban a Bartók Kamaraszínház társulata.

Balla Tibor

Az úgynevezett asztali próbával kezdték az előkészületeket Fotó: ZsE

Léner András rendező irányításával tegnap megkezdődtek az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készülő darab próbái a stúdióteremben. Dél­előtt olvasópróbára gyűltek össze a részt vevők, Havasi Péter, Csadi Zoltán, Szemán Béla, Őze Áron, Vastag Viktor, Tőkés Nikoletta, Makai Anita, valamint a látványért felelős Kovács Yvette Alida. A szerep­osztás két érdekessége, hogy Ferenc József császár ellen 1853. február 18-án sikertelen merényletet végrehajtó Libényi János szerepében a felvidéki színészt, Havasi Pétert láthatjuk, a 18 éves Hilde szerepében pedig a 18 éves Makai Anitát.

Az úgynevezett asztali próbával kezdték az előkészületeket
Fotó: ZsE

A rendező, Léner András – aki nemrégiben Bécsben rendezte Szabó Magda: Ajtók című darabját – elmondta, szeretné, ha az előadásra egyfajta krimiként tekintenének majd a nézők. Mint mondta, Kompár Valéria dramaturg segítségével, és Páskándi Anikónak, az író özvegyének hozzájárulásával hozzányúltak az eredeti szöveghez, megpróbálták tömöríteni, krimiszerűbbé tenni, hiszen Páskándi célja is ez volt véleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában