Könyvtár: Helka-trilógia a széppróza napján

2018.02.20. 08:30

Jókai Mór születésnapján újraéledt a Balaton legendája

Idén február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd mostantól kezdve minden évben ezen a napon rendezik meg Kárpát-medence-szerte a magyar széppróza napját.

Balla Tibor

A magyar széppróza napja ünnepségsorozat eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte és a határon túl. A József Attila Könyvtárban tegnap Nyulász Péterrel ünnepeltek a Helka – a Balaton legendája újraéled című rendezvénnyel.

Nyitásként Farkas Erik színművész a magyar széppróza napja létrejöttének hátterét ismertette, rövid összefoglalót tartott Jókai pályájáról, életrajzából.

Nyulász Péter történetmesélését Farkas Erik színesítette regényrészletekkel Fotó: Hankusz Kálmán

Nyulász Péter, a Helka-trilógia szerzője – aki korábban már járt a gyermekkönyvtárban – elmesélte, hogy a balatoni regét, a két legöregebb balatoni hajó, a Helka és a Kelén nevet viselők történetét először Fáy András örökítette meg 1836-ban egy rendkívül sikeres változatban, amely hatvan esztendeig tartotta fenn magát, majd ezt Lipták Gábor az Aranyhídban újraírta. Ezekből dolgozta fel a történetet a Helka-trilógiá­ban Nyulász. A Helka – a Burok-völgy árnyai hét éve jelent meg, elnyerve az IBBY Év gyerekkönyve díjat, és már a sokadik kiadásánál tart. A néhány évvel később napvilágot látott második rész, a Ciprián – a Balaton hercege, a harmadik rész pedig a Kamor – Helka menyegzője címet viseli.

Nyulász élvezetesen mesélte el egyrészt a legendát, másrészt hogy miként vált benne élvezetes mesévé az egész. Le sem tagadhatná, hogy történelem–földrajz szakon szerzett diplomát, a köteteken keresztül népszerűsítette a Balatonfelvidék tájait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában