Határtalan teljesítmény

2018.01.25. 08:00

480 kilométer a Himalájában

Szőnyi Ferenc ultrasportoló tartott előadást a Munkásművelődési Központban. Ultratávok, ultrasztorik, ultrapoénok. Egy sportlegenda, aki a szórakoztatóiparban is bátran megállná a helyét.

Szabó Szabolcs

Szõnyi Ferenc

„Szeretek beszélni, ha kérdeznek, nagyon nehezen állok le a történetmeséléssel” – fogalmazott közel kétórás előadásának finisében Szőnyi Ferenc nemzetközi hírű ultrasportoló, a Munkásművelődési Központban.

Szőnyi immáron visszajáró vendég Dunaújvárosban, Herczeg Ferenc vállalkozó – mint lapunknak elmondta – egyfajta alapozó foglalkozásként is hívta el a tavaly valóban csúcsrajáratott sportembert. Szőnyi közvetlen és kiváló előadó, jó motivátor. Beszámolójának közepén megemlítette, hogy remek kapcsolatot ápol a hazai önfejlesztő-ipar egyik vezető alakjával, Szabó Péterrel. A különbség csak annyi, hogy Szabó Szőnyi teljesítményeiről beszél előadásfolyamában, az ultrasportoló pedig a saját tapasztalatait osztja meg hallgatóságával.

Mint fogalmazott: „Én tudom, hogy miről beszélek, mert végigcsináltam.” Szőnyi – bár kerüli ezt a meghatározást – valóban példakép lett. Elképesztő teljesítményt tudhat maga mögött csak a tavalyi évben. Egyedüliként teljesítette a 480 kilométeres Hell Ultra Running versenyt a Himalájában, majd szinte pihenés nélkül hozta el az aranyérmet a svájci Deca Ironman világbajnokságról, amelyen tíz ironman-adagot kell teljesíteniük a versenyzőknek. Szőnyi egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy a futás intelligensé tesz: lehetsz kövér vagy sovány, fiatal vagy éppen idősödő, a mozgás – legyen az úszás, futás, vagy a kerékpározás – önfegyelemre nevel, és bár szenvedéssel jár, de rengeteg örömet okoz. Szőnyi előadására ezúttal is megtelt az MMK felső előadóterme, a hallgatóság soraiban ott voltak amatőr kocogók és profi mentalitással edző triatlonisták is.

Szőnyi Ferenc már elmúlt negyvenéves, amikor elkezdett sportolni. Előtte felépített egy építési vállalkozást, és felnevelt négy gyermeket. Napi szinten edz és újabb kihívásokat keres. Mint beszámolt: az idei évben is betelt már számára a versenynaptár: 200 kilométert fut majd egy, az Andokban rendezett terepversenyen, ott lesz a legendás, két óceánt érintő maratonon, de győzni akar majd az USA-ban rendezendő ultratriatlon-versenyen is.

Hősünk sokat mesélt a felkészülésről az edzésmunkáról is. Összefoglalva: a szenvedést, azaz a napi sokszor monoton melót nem lehet megspórolni. Sőt, nem is szabad. Szőnyi Ferenc egyik versenyével már a másikra készül. Teszi ezt kitartással, derűvel és szeretettel. Az ultrasportoló napokkal verte riválisait a már említett, Svájcban rendezett deca triatlonversenyen. A győzelem mellett számára a legkedvesebb élményt az jelentette, hogy az ott élő magyarok a helyszínen biztatták, sőt a frissítés során kiváló paprikáscsirkét is kóstolhatott – természetesen frissen készül nokedlival. Szőnyi Ferencet a ma divatosnak számító vitaminokról és táplálék-kiegészítőkről is kérdeztük.

- Egyik támogatóm jóvoltából a konyhapulton sorakoznak a különböző vitaminosdobozkák – leginkább elrettentő jelleggel. Ha eszembe jut, beveszek egyet-egyet, de nem hinném, hogy ez számítana. Dolgozni kell az eredményekért, örömmel edzeni és küzdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában