Utószó

2017.10.25. 10:00

Ági és a Kontroll Csoport koncertje a KMI-ben

Kivételes alkalom volt az Utószó Irodalmi Antológia legutóbbi vendége Bárdos Deák Ágnes, a hajdani kultikus Kontroll Csoport egykori énekese volt. A beszélgetést követően a Most mi van? duó a Kontroll Csoport repertoárjából válogatott dalokat adott elő.

Balla Tibor

a

Akinek esetleg nem mondana túl sokat a zenekar neve, az ős Kontroll Csoport első koncertje a Kassák Klubban 1981. április 4-én volt. Az akkori felállás: Hajnóczy Árpád (szaxofon), Farkas Zoltán (basszusgitár), Iványi Norbert (dobok), Bárdos Deák Ágnes (ének), Kistamás László (ének), Hajnóczy Csaba (gitár) volt.

A beszélgetésen, amelyet Gyöngyössy Csaba vezetett, a legendás lázadó zenekar két tagja, Bárdos Deák Ágnes énekes, szövegíró és Farkas Zoltán gitáros vett részt.

A beszélgetés annál is inkább érdekfeszítő volt, mert a korszakra jellemző, hogy 1981-ben a feltörekvő, a rendszer ellen lázadó zenekarok ellen Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes is szót emelt. A popszakma hivatásos képviselőinek tanácskozásán arra kérte a profi muzsikusokat, vessék ki maguk közül a rebelliseket. A zenészek el is határolódtak tőlük.

A Kontroll Csoport énekesnőjét Gyöngyössy Csaba faggatta

Az énekesnőről kiderült, hogy a Kodály módszernek köszönhetően már óvodás korától énekképzésben részesült, az éneklés végigkísérte az életét és rendkívül lámpalázas volt, kis híján néptanító lett. A beszélgetésből kiderült, hogy Hajnóczy Csaba, aki zeneakadémiára járt, autóstoppal járt ki Nyugat-Európába, és mindig hozott Sex Pistols, Ramones, Ninan Hagen és hasonló lemezeket, és ezt a fantasztikus erőt – ami a korszak kulturális forradalmának terméke volt – átsugározta beléjük. Ők pedig megpróbálták a lefojtott szocialista világban előadni valami hasonlót. Amíg Ágnes átöltözött, Farkas Zoltán elárulta, először nemet mondott a felkérésre, hogy velük játsszon, de tíz nap múlva meghirdetett koncert volt, megígérte, azt az egyet lejátssza. Aztán fél év múlva rádöbbent, hogy még mindig benne van. Végül megkedvelte.

Aztán jöttek a kultikus dalok, amiket a közönség együtt énekelt velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában