Járdák, buszvárók felújítása

2018.04.23. 07:00

Közösen indul egy klímastratégiai pályázaton Dunaújváros és a helyi egyetem

Klímastratégia, a városi utak és járdák további felújítása, valamint a Modern városok programhoz kapcsolódó fejlesztések is napirendere kerültek az áprilisi rendes közgyűlésen.

Szabó Szabolcs

A József Attila utca páros oldalán jelenleg található aszfaltburkolatú járdát térkőburkolatra cserélik majd a felújítás keretében a szakemberek

Fotó: Archív

Dunaújváros önkormányzata pályázni kíván a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című kiírásban meghirdetett lehetőségre, amelynek célja hozzájárulni a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtéséhez, s előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, többek közt a megelőzést szolgáló tevékenységek kereteinek biztosításával, tudásmegosztással, szemléletformálási programok megvalósításával.

A Dunaújvárosi Egyetem, illetve a Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány még ez év januárban jelezte együttműködési szándékát, így a város az egyetemmel közösen, konzorciumi formában indul majd a pályázaton. Érdemes megemlíteni, hogy a csütörtökön elfogadott napirend szerint e pályázati lehetőség kapcsolódik a korábban beadott „Egyetlen Föld – az élő bolygónk” című pályázathoz, amelyet szintén az alapítvánnyal konzorciumban nyújtott be az önkormányzat még 2016-ban, valamint az előkészítés alatt álló, komposztálótelep létesítését célzó „A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól” című pályázathoz is.

Az önkormányzat korábban közfeladat-ellátási szerződést kötött a Vasmű út 41. Irodaház Kft.-vel a Modern városok program, valamint a TOP-forrásból megvalósuló projektek lebonyolítása érdekében. A 2017-es év 9–12. havi elszámolására további több mint hétmillió forintot, az idei esztendőre pedig 120 milliós keretösszeget szavaztak meg a képviselők.

A József Attila utca páros oldalán jelenleg található aszfaltburkolatú járdát térkőburkolatra cserélik majd a felújítás keretében a szakemberek
Fotós: Archív

Képviselői kérések és lakossági igények alapján az önkormányzat vaskos listát állított össze és fogadott el a legutóbbi közgyűlésen. Ez alapján a város területén számos járdát és buszöblöt újítanak fel, de több helyen kicserélik a buszvárókat, valamint a szakemberek elkészítik a szükséges vízelvezetési megoldásokat is.

A munkálatokkal a város a DVG Zrt.-t bízta meg több mint 72 millió forint értékben. A tervezett munkálatok sorából érdemes kiemelni a Kallós D. utca 14. és a Dózsa Gy. úti gyalogátkelőhely között lévő aszfaltburkolatú járda felújítását térkőburkolattal, az Építők útja 2–6. sz. előtti aszfaltburkolatú járda felújítását szintén térkőburkolattal, a József A. utca páros oldalán lévő aszfaltburkolatú járda felújítását szintén térkőburkolattal, és a Római krt. 9/c–d. előtti zöldterület térkövezését új víznyelő beépítésével.

A Dunaújváros és Pálhalma közötti kerékpárút lakott területen kívüli szakasza üzemeltetőjének egy tavaly született kormányrendelet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t jelölte ki. A közgyűlés csütörtöki döntése értelmében az említett szakaszt a város átadja a Magyar Közútnak.

Az önkormányzat saját forrásból valósítja meg a szennyvíztisztító telep felújításának második ütemét, amelynek várható költsége 300 millió forint lesz. A város a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárást írt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában