krízisidőszak

2017.10.19. 11:00

Senkit ne hagyjunk megfagyni!

Egyikünk sem szeretne megfagyott hajléktalant látni a város közterületein: amire szerencsére nem volt példa.

Pekarek János

November elsejétől április 30-ig krízisidőszak van a hajléktalan-ellátásban. (Felső képünk illusztráció)

A Fidelis & Altus Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. takarógyűjtési akciót szervez a hajléktalanok számára, mivel most következik az úgynevezett krízisidőszak. November elsejétől április 30-ig tart a fedél nélküliek számára kritikus idő, amikor segítség nélkül csak nagyon nehezen, vagy inkább: egyáltalán nem képesek túlélni a hideg időt az utcákon, tereken.

A cég ügyvezetője, Ádám Mónika lapunknak elmondta: ebben a krízisidőszakban utcai szociális szolgálatuk munkatársai a nap mind a huszonnégy órájában elérhetők, és készen állnak segíteni a hajléktalanokon, együttműködve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal és a hivatalos szervekkel, valamint az önkormányzattal.

Ez az intézmény működteti egyébként a hajléktalanokkal és szenvedélybetegekkel való foglalkozás mellett a népkonyhát is a városban.

Most takarógyűjtési akciót hirdettek.

Ádám Mónika, a Fidelis & Altus Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője takarógyűjtési akciót hirdetett
Fotó: Ady Géza

 

A szolgálat ugyan rendelkezik egy bizonyos mennyiségű takaróval – azonban ez a mennyiség rendszerint kevésnek bizonyul. Részben elhasználódnak a takarók, részben nem fordulnak meg elég gyorsan a használat, mosás, szárítás, használat körforgásában. Ezért különösen fontos számukra minden egyes új takaró, amit bevonhatnak az ellátásba. A szociális szolgáltató vállalkozás 102 regisztrált, Dunaújvárosi utcákon élő hajléktalanról igyekszik gondoskodni. Ezen emberek közül hetvennégyen konkrétan az utcán: szó szerint fedél nélkül élnek. A többiek is vagy használaton kívüli garázsokban, vagy maguk építette sátrakban, ideiglenes menedékhelyeken húzzák meg magukat. Őket naponta többször is felkeresik a szolgálat munkatársai a krízisidőszakban, ételt osztanak nekik, ruhát visznek számukra, valamint: takarót! Vagyis: igyekeznek elérni, hogy ezen embertársaink se fagyjanak meg közöttünk a téli időjárásban. A takaró: fogyóeszköz, mondta Ádám Mónika.

November elsejétől április 30-ig krízisidőszak van a hajléktalan-ellátásban. (képünk illusztráció)

Férőhely van a hajléktalanok számára, a különösen hideg időjárásban a szolgálat munkatársai senkit nem hagynak fedél nélküli helyen, akár hatósági segítséggel is, de beviszik őket a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány nappali melegedőjébe vagy éjjeli menedékhelyére. Azonban a takarókra ott is nagy szükség van. Aki szeretne és tud segíteni ebben a kifejezetten karitatív munkában, az a Fidelis & Altus Derkovits utca 6. szám alatti irodájában, a Dózsa II. városrészben megtalálhatja irodájukat. Telefonszámuk: 25/746-647. Ne feledjék: senkit sem szabad hagyni megfagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában