A Kórógyi táncosok is színpadra léptek

2018.07.23. 09:00

Csak azért is jókedvűen mulattak a nagykarácsonyiak

Azt hiszem, valamennyien össze tudnánk állítani egy falunapi meteorológiai kívánságlistát a hőmérsékletre, a csapadékra és a szélviszonyokra vonatkozóan. Nagykarácsonyban valószínűleg ezt az egy dolgot nem szerkesztették meg az esemény rendezői. A nap nagyobb részén tikkasztó kánikula, majd a minden ilyen alkalommal elvárt udvariasságra fittyet hányó trópusi vihar tette izgalmassá az ünneplők szombat délutánját és estéjét. Akik persze nem hagyták magukat.

Balogh Tamás

Ahogy az faluhelyen már megszokott, így Nagykarácsonyban is az ilyen közös, jeles napjuk előtt súlyos hónapokkal látnak munkájukhoz a program szervezői. Ezt a hatalmas feladatsort megoldó apparátust, ahogy az egész napos rendezvényt kiszolgáló csapatokat Müller Miklós, a település polgármestere koordinálta.

Kart karba öltve vigadnak Kórógy, Nagykarácsony és Homoródkarácsonyfalva képviselői

Főrendezők

Itt kettő is volt belőlük, bár az irgalmatlanul sok feladatukkal hárman sem unták volna magukat. Ezt a feladatot Halászné Czeiner Judit és Miklerné Vittmann Mónika kapta. Ki hinné, hogy a két végtelen teherbírású és találékony hölgy, aki már legalább egy hete elég érdekes munkarendben tette a dolgát, az e napi feladatai ellátásához, az ellenőrző szervekre is felkészülve, néhány lexikonnyi méretű irathalmazzal járták be a távjukat. Hiteles mérési eredmények szerint elmondható, hogy csak az események centrumában minimum tizenkettő kilométert jártak be, és húsz emeletnyi lépcsőt másztak meg az egy méter magasságú színpadot ellátva. Alaposan megfi gyelve őket, talán semmiféle szünetet sem tartottak a hosszú műszakjuk alatt.

Rend és tisztaság

Az elsők között érkeztek a rendfenntartók, akiknek egy része a közlekedésre, a parkolásra és a biztonságra ügyel. Szerencsés dolog, ha már az elején ott vannak azok is, akik a környezet rendjére és tisztaságára, az ilyen helyeken is hihetetlen mennyiségben keletkező hulladék elszállítására ügyelnek. Nos, reggel nyolctól ők is hivatalba léptek. Hibátlanul tették a dolgukat. Természetesen főzőversenyt is rendeztek, a gulyásleves mesteri elkészítésére hangoltak. A résztvevők a riválisok bográcsait és a csapattársaik ötleteit ritkán figyelték. Ettől függetlenül élvezhető finomságokkal lepték meg a zsűrit, és ami talán még fontosabb: az ebédre érkezőket. Az elsők között érkezett a térség országgyűlési képviselője, Varga Gábor, aki a tiszteletre méltó hivatalát a külsőségeiben el is feledtette a sok mindenféle életkorú beszélgetőpartnerével, akik végtelen sorban követve egymást, derűs diskurzusba merültek vele. Kicsit később, szépen egymás után megérkeztek a külhoni magyar vendégek is.

A délutáni és az esti műsor jó részét is egy hatalmas sátor kényszerű védelméből élvezték Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Elsőnek a horvátországi Kórógy delegációja futott be, akik azonnal formaruhát vettek magukra, berendeztek egy, a helyiek kedvére szolgáló kis kirakodóvásárt, és végül szintidő alatt, egy stílusos bográcsos konyhát helyeztek üzembe. A bogrács méretes volt, az elkészült gulyásuk kiváló, és jó szívvel kínálták a különleges ételt minden arra járónak! A déli órákra megjött a már egy napja itt tartózkodó, erdélyi Homoródkarácsonyfalva delegációja is. A két társaság és a nagykarácsonyi vendéglátók átvitt értelemben is egy nyelvet beszéltek.

A színpadra figyeltek

Müller Miklós polgármester megnyitója után előbb a Nagykarácsonyi Néptánc Egyesület, majd a Kórógyról érkezett Magyar Hagyományőrzők, végül az előszállási mazsorettcsoport fi ataljainak, majd kicsit később Németh Dorina és a korábbi tagokból álló, de mindenki örömére a lelkükben megfi atalodott Nagykarácsonyi Vadvirág Nyugdíjas Klub műsorát élvezhette a közönség. Az ünnep hivatalos perceiben adták át a „Büszkék vagyunk rád!” elnevezésű díjat, amelyet évenként a kiemelkedő tanulmányi eredményű és a közösségért is jelentős áldozatot vállalók közül választ ki a helyi képviselő-testület. Az idén Szabó Kornélt találták a címre legalkalmasabbnak. A középiskolás fi atalember jelenleg Kecskeméten tanul és sportol, természetesen kiemelkedő színvonalon. Mivel az ünnepelt az esemény alatt is a magyar gyermekröplabda-válogatott tagjaként az Olimpiai Reménységek Versenyére és az Európa-bajnoki selejtezőre készült, ezért az elismerő plakettet az édesanyja, Szabóné Vida Andrea vette át.

Tánc a szivárvány alatt

Ezen a délutánon és este a nyár a legrosszabb arcát is bemutatta. Heves, a monszunt idéző felhőszakadások, szélrohamok és végül a meteorológiai megbékélést hozó óriási szivárvány is emlékezetessé tette a rendezvényt. A közönség hősiesen állta a megpróbáltatásokat, és amikor a természet engedte, azonnal táncba, csápolásba és közös éneklésbe kezdett. Egymást gerjesztették az őrületes tempót diktáló UFO Update csoportjával, a sármos Házibuli Attilával és a magával ragadó Sihel Ferryvel és Hennával. Végül a közönség minden rezdülését érző Szamaras zenekar utcabállal zárta a csodálatos napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában