DH-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2017.10.19. 09:00

Az ’56-os forradalom és szabadságharc megemlékezései

Dunaújvárosban, valamint a térség minden településén ünnepségre várják a megemlékezőket.

A diákok adtak ünnepi műsort Nagyvenyim tavalyi ünnepségén. Most a hivatalnál lesz az önkormányzat által szervezett megemlékezés október 23-án, hétfőn délelőtt 11 órakor Fotó: Ady Géza

Adonyban október 23-án a művelődési házban 16.30 órakor nyílik meg Bálint Ágnes kiállítása, majd Ronyecz Péter polgármester mondja el ünnepi beszédét. A program iskolások műsorával folytatódik és koszorúzással zárul.

Baracson is a megszokott forgatókönyv szerint tartják a megemlékezéseket. Október 23-án délelőtt 11 órától a templomosi temetőben Farkas István sírjánál kezdődik a megemlékezés, ahol civilek, intézmények valamint hozzátartozók helyezik el a tisztelet virágait. A folytatásban 17 órától a Faluház színháztermében a hetedik osztályosok műsorával zárul a baracsiak október 23-ra tervezett ünnepi programja.

Daruszentmiklóson az általános iskola nyolcadikosai készülnek ’56-os ünnepi műsorral, amire október 20-án, pénteken az első óra utáni nagyszünetben várják az érdeklődőket.

Dunaföldváron október 23-án 10 órakor kezdődik az 1956-os forradalomra emlékező városi ünnepség a dunaföldvári művelődési ház színháztermében. A műsort a Magyar László Gimnázium diákjai adják, majd a résztvevők átvonulnak a városháza falán lévő emléktáblához, ahol kegyelettel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.

Előszálláson a Kossuth Lajos Művelődési Ház ad otthont az 1956-os megemlékezésnek, ami október 23-án, 17 órakor polgármesteri beszéddel veszi kezdetét. Ezt követően a nyolcadik osztályosok adnak elő ünnepi műsort.

Kisapostagon szintén október 23-án, hétfőn 15 órától szokásos helyen a Petőfi parkkal szemközti kopjafánál tisztelegnek a hősök előtt.

Kulcson Fáklyás menet indul a polgármesteri hivataltól október 23-án 18 órakor a Temető utca 1/a helyszínre, ahol ünnepélyes keretek között avatják fel a most létesített 1956-os Büszkeségpontot. Ünnepi beszédet mond dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Kaczander Károly, Kulcs díszpolgára, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőse, Fejes Balázs, Kulcs alpolgármestere, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. emlékévének önkormányzati biztosa.

Mezőfalván október 20-án, pénteken 17 órára a Piac térre várják az ünneplőket. Polgár Lilla és Farkas Erik színművészek műsora ad visszatekintést az októberi forradalom pillanataira.

Nagykarácsonyban általános iskolai megemlékezést tartanak október 24-én, kedden 10.40 órakor.

Nagyvenyimen október 23-án, hétfőn 11 órakor a polgármesteri hivatalnál rendezik a községi ünnepséget. Beszédet mond Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere, majd „Első lövés” címmel Szűcs Réka és Zádori Richárd színészek emlékműsorát láthatjuk. A rendezvény koszorúzással zárul.

A diákok adtak ünnepi műsort Nagyvenyim tavalyi ünnepségén. Most a hivatalnál lesz az önkormányzat által szervezett megemlékezés október 23-án, hétfőn délelőtt 11 órakor Fotó: Ady Géza

Perkáta Nagyközség önkormányzata szervezésében a településen 2017. október 20-án tartanak megemlékezést az 1956-os forradalomra. A rendezvény 16 órakor veszi kezdetét a Faluházban, ahol a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjainak műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Ünnepi beszédet mond Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. A műsort követően a megemlékezés Pongrácz Gergely mellszobránál zárul, ünnepélyes koszorúzással 17 órakor.

Rácalmáson október 20-án, pénteken 17 órakor kezdődik az önkormányzat által szervezett ünnepi megemlékezés a Jankovich Miklós Általános Iskola udvarán (rossz idő esetén az iskola épületében tartják a rendezvényt). A műsor után a rendezvény a Millenniumi tónál elhelyezett ’56-os emlékműnél folytatódik, ahová közösen, fáklyával a kézben sétálnak át az iskolától a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában