Unispace szakirányú továbbképzés

2024.04.03. 09:00

Űrsiklóval manővereznek a Dunaújvárosi Egyetemen és kőzetmintát is vesznek a Marsról

Az „Űrmissziók a gyakorlatban virtuális eszközökkel” elnevezésű tantárgy töretlen népszerűségnek örvend a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói körében – erről ír a felsőoktatási intézmény.

Molnár Emese

Forrás: uniduna.hu

Mint azt részletezték, a nemzetközi szinten mutatkozó űrszakemberképzési igényt felismerve, tizenhét magyar egyetem közös összefogással megalapította az UNISPACE űrtudományi szakirányú továbbképzést, amelyhez a Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozott. A szoftverek és a tudásbázis előkészítése során fontos volt a hallgatók önálló felkészülését segítő online tananyag kialakítása. A képzés több mint 25 darab, a NASA által támogatott programot tartalmaz három különböző témában. 

Forrás: uniduna.hu

A szimulációs kategóriába tartozó szoftverek lehetővé teszik a legélethűbb folyamatok átélését. Ilyen például az űrsiklóval való manőverezés és landolás, ahol törekedni kell az utasítások pontos végrehajtására. Hasonló kihívásokat jelent a kőzetminta-vételezés a Marson, vagy az Ingenuity (vagyis a marsi drón) irányítása. A második kategóriában a hallgatók a Nemzetközi Űrállomás (ISS) belső moduljaiban tevékenykednek. Ezáltal az űrséta során szemügyre vehetik egy modul károsodását mintegy 408 kilométer magasságban, vagy a történelmi Apollo 11 eseményeit élhetik át (holdraszállás, dokkolási folyamat). A harmadik kategória a speciális térhatású videók által a mindennapi rutinfolyamatokba enged betekintést. Ilyen élmény a napfelkelte ragyogása az ISS oldalán vagy egy egyszerűnek tűnő hajvágási folyamat a súlytalanság állapotában. A virtuális valóság és az űrkutatás izgalmas kombinációja minden résztvevő számára felejthetetlen élménynek bizonyul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában