Április 15-ig tart a gyűjtés

2024.04.04. 15:00

Sulizsák program a Széchenyi gimiben

Azt tudták, hogy a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, ami ráadásul a rövid termékciklusok révén pazarlásra is ösztönöz: csak az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban 11 millió ruhadarabot.

Molnár Emese

Fotó: Cseh Gábor

Az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik. Ehhez kapcsolódik a munkavállalók kizsákmányolása és a borzasztó munkakörülmények is. Minderről a Sulizsák elnevezésű program oldalán írnak a Danish Fashion Institute kimutatása alapján. 

A Sulizsák programhoz már több helyi általános iskola is csatlakozott, most a Széchenyi István Gimnáziumban is arra buzdítják a fiatalokat, hogy gyűjtsék össze otthon a már nem használt ruhákat, kiegészítőket, vagy éppen függönyöket, törölközőket, és vigyék be az iskolába április 15-ig (üres zsákot az intézményben is kérhetnek, de az összegyűjtött ruhákat saját nejlonzsákba is tehetik, de az legfeljebb 60 literes lehet).

Mint azt a program oldalán írják, az összegyűjtött ruhákért kilogrammonként 50 forintot kapnak az intézmények. A leadott ruhák és cipők pedig nem adományozási célt szolgálnak, hanem egy textilválogató üzembe kerülnek. Itt egyesével válogatják át, osztályozzák, feldolgozzák, majd bálázzák a már felesleges ruhaneműket. Jelentős részüket exportálják. A fajtára és szezonra válogatott daraboknál fontossá válik azok minősége, tehát elsődleges helyüket az újrahasználatban találják meg. Az ily módon nem használható darabokat géptisztító rongyként, ipari alapanyagként hasznosítják újra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában