Erős emberek versenye

2024.04.03. 11:30

Alig hittünk a szemünknek - galériával

Ifj. Fekete László a szakág világbajnokának szervezésével rendezték meg a Erős Emberek Nemzetközi Versenyét Dunaföldváron 2024.03.31-én, húsvét vasárnapján. A cseh, szlovák, szerb és természetesen a magyar utánpótlást jelentő csapatok kőgolyó és sziklaemelésben, cipelésben, valamint kamionhúzásban mérték össze az erejüket a szépszámú és lelkesen buzdító közönség előtt.

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás

A közönség csalódottan, de megértően vette tudomásul, hogy Magyarország örökös Toldi-bajnoka, Fekete László ezúttal nem tudta betölteni a vezetőbírói szerepét. Egy szinte hihetetlen kutyás balesete miatt. A magyarországi natúr erős ember sportban történelmet író kiválóság egy kisméretű kutyát a saját testével mentett meg a hatalmas méretű, őt támadó vérebektől, és eközben szenvedett harapásos sérüléseket. A bajnok lelkületét dicsérő, de saját magát nem kímélő esetről a verseny előtt a fia számolt be. Az elismerő taps ezúttal is megillette őt.

Átvette a stafétabotot

A sajnálatos est miatt ifjabb Fekete László a szinte Road Show-ként működő eseménysorozat szervezője vette át a tisztjét. Méltó az édesapja örökébe lépni. Kilencszeres Natúr Erős Ember világbajnok. Az ő szövetségükben rendszeres a doppingvizsgálat, tehát csak tisztán, becsületesen, doppingszerek nélkül érik el az eredményeket. Kiváló házigazdája volt a versenynek. Kiemelkedő volt az alapos figyelme, amivel könnyebbé és balesetmentessé igyekezett tenni a résztvevők tevékenységét. Ezek az erőfeszítései is meghozták a remélt sikert.

Fotó: Balogh Tamás

Három pályán zajlottak a megmérettetések

A versenyzők kétfős csapatokat alkottak. Az elért időben, vagy kilóban kifejezhető eredményeiket összesítve értékelték. Amennyiben az egyik versenyző nem tudta teljesíteni az adott feladatot, a társa elvégezhette helyette. Egy edzőteremben az itteni sporteszközök súlyánál nagyobb terhekkel „izmoznak” az ottani sportemberek, de egy kőgolyó felemelése például, mivel nincs rajta fogás, semmi máshoz nem hasonlítható. A vele első alkalommal próbálkozóknak gyakran ölbe venni sem sikerül. Ehhez hasonlóan, technikailag nehezen kivitelezhető egy minimum 90 kg-os a földön fekvő téglatest fej fölé emelése is.

Az első pályán

Itt nincs könnyű, vagy egyszerű feladat. A három súlycsoportot adó 110 130 150 kg-os kőgolyókat egy 125 cm magas állványon kellett átrakni. Az öt féle 90-95-100 kg-os „sziklát” háromszor kell váll fölé „kinyomni”. Bónuszként a legjobbak a 110 és a 120 kg-sal is próbát tehettek. Embert próbáló a különleges, táskaként fogható 17 kg-os Szili-Ker ablakkeretek, amiket két oldalra való kitartása a lehető leghosszabb ideig. 

A másodikon 

Az eddig látott legextrémebb „futópályán” három ölben hordandó 90-95-100 kg-os vaskocka adott kihívást pláne, hogy azokat egy 20 méter hosszú szakaszon kellett elszállítani.

A harmadikon 

Itt sem adták olcsón az elsőséget. Egy 14 tonnás kamion, a 16 tonnás betonszállító mixer és egy kombájn várt a kötélen való vontatásukra. A 400 kg-os traktorkerék forgatására már sajnos nem jutott idő. A kombájnéra sem, ezért azt a másnapi locsolásra készülő gyermekek, és az őket kísérők húzták (versenyen kívül) maguk után.

Az eredményhirdetés

A díjakat dr. Süveges Árpádné alpolgármester adta át. A ceremónia előtt gratulált a szervezőknek és a lebonyolításban résztvevőknek, ahogy a különleges teljesítményre képes valamennyi résztvevő sportolónak. Külön tapsot kért a azoknak a családtagoknak, akik a finom és jól kondicionáló ételekkel látják el őket. Elmondta, hogy örömmel látta a nagy létszámú közönséget és reményét fejezte ki, hogy a következő évben egy még sikeresebbnek Erős Ember versenynek adhat helyet a város.

Az eredménylista:

1. Patrick Gulachev és Jane Boskovich

2. Milan Chandr és Matech Vesec

3.Kovács Zsolt és Dávid Balázs

4. Critko Milán és Csizmadia Ferenc

5. Mészáros Kristóf és Horváth József

6. Marko Vusit és Bogdan Bukovic

7. Kovács Péter és Bakos Alex

8. Boda András és Lángos József

9.Király Dávid és Papp Ádám


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában