Széchenyi 70.

2024.04.08. 11:00

A gimnázium régi diákjai érdekes előadásokkal, tanórákkal, foglalkozásokkal szolgáltak a jelenlegi tanulók felé

Duol.hu

2024. 03. 25. 

Bognár Zsófia etológus, az ELTE Etológia Tanszékének végzős doktorandusza a kutyák és emberek kapcsolatáról tartott előadást. Fő kutatási területe a kutyák fejformájának és viselkedésének összefüggései.

Hegyi Zoltán „a Zeneakadémián végzett, jazzbőgő, jazzgitár tanár, a Góbé zenekar tagja. A világzene bemutatásával, a zeneszerzés jelenével és a művészi pálya bemutatásával kápráztatta el a 11.B osztály tanulóit.” – írta róla Pocsai Mária tanárnő. 

Dr. Ilyefalvi Emese „az ELTE magyar - néprajz szakán végzett, majd a néprajz felé fordult, abból doktorált. Már az egyetem alatt kezdett együtt dolgozni a néprajzi tanszéken a boszorkányperek kutatásával foglalkozó kutatókkal. Ebből egy nagyszabású könyv is keletkezett. Jelenleg tanít az ELTE néprajzi tanszékén, kutatási területe a digitális néprajz. Előadását is erről tartotta a 11. A és 9. E osztály számára.” – foglalta össze Hutvágnerné Róth Éva tanárnő.

Schwartz Vivien „művészettörténész, jelenleg egy svájci cégnél dolgozik és amerikai hallgatók európai utaztatásának szervezésével foglalkozik. Vivien négy németes csoportban Svájc különlegességeiről tartott előadást” – foglalta össze Csathóné Zágoni Nóra.

Szeder Patrik matematika- informatika területen szerzett sokrétű szaktudásával „mutatott utat a 11-12. évfolyam informatika iránt fogékony diákjainak a Git használatáról, hasznosságáról. A nem szokványos téma lenyűgözte a fiatalokat. Patrik mesélt az Angliában töltött egyetemi éveiről is.” – foglalta össze a tanóra rövid leírását Dukai Klára tanárnő.

Végh Árpád „designteoretikus, a Lechner Tudásközpont Dokumentációs központjának építészettörténésze három osztályban a város és a gimnázium kialakulásáról, történetéről tartott előadást, felelevenítve érdekes történeteket, eseményeket az iskolánk építésének körülményeiről, bővítéséről.” – foglalta össze dr. Gentischerné Dani Zita tanárnő.

2024. 03. 26. 

Csathó Ábel a Társadalomkutató Intézet szociológusa az emelt szintű matematikát tanulóknak tartott előadást a statisztika társadalomkutatásban betöltött szerepéről.

Dr. Buza Krisztián Antal a BGE Gazdaságinformatika Tanszékének egyetemi docense 3 órában tartott előadást, gyakorlati bemutatót az emelt szintű digitális kultúra érettségit választó diákjainak az SQL nyelv használatáról, mely egyik fontos témaköre az emelt érettséginek.

Dr. Pfeil Tamás az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének adjunktusa volt tanárait (Kobzos Ferencné, Székhelyi Sándorné), jelenlegi tanárainkat és a tantárgy iránt fogékony diákjainkat nyűgözte le az erre az alkalomra kiválasztott sorozatokkal.

Fejős Ádám a gimnázium nyugalmazott matematika tanára izgalmas matematika órát tartott a 12.B osztálynak.

Győrösi János „egy nemzetközi nagyvállalat munkatársaként tért vissza az alma materbe és német nyelven arról mesélt emelt szintű érettségire készülő diákjainknak milyen körülmények között jutott el a dunaújvárosi gimnázium falai közül egy nagyvállalt élére.” – foglalta össze Csathóné Zágoni Nóra tanárnő.

Kobzos Ferenc a gimnázium nyugalmazott matematika-fizika tanára a 12. emelt szintű fizika érettségire készülő csoportnak és volt tanítványainak tartott dupla fizika órát. „A feladatok mindegyike valamilyen érdekes mechanikai problémát boncolgatott, melyeket paraméteresen kellett megoldania a lelkes ifjúságnak. Szó volt egy adott feladat többféle megközelítési lehetőségeiről, és tudománytörténeti csemegékkel is szolgált a tanár úr. Elkalandoztak a hőtani, és az elektromosságtani összefüggések felé is. Fantasztikus volt látni, hogy az első tíz perc után ugyanazzal a lendülettel, ugyanabban a hangulatban zajlott az óra, mint 10, 20, vagy akár 30 évvel ezelőtt. Óriási köszönet a lehetőségért, hogy újra itt volt, és megosztotta velünk tudását.” – fűzte hozzá Müllerné Ódor Marianna matematika-fizika tanár.

Várai Áron „népi énekes, a Góbé és a Korinda zenekarok tagja. A zenei pálya bemutatása mellett a világzene szerepéről tartotta előadását, melyen hangszerbemutatót (duda) is tartott. Áron a Zeneakadémián végzett.” – írta róla Pocsai Mária tanárnő.

2024. 03. 27. 

Bali Bettina „az ELTE művészettörténet szakát végezte el először. Ezt az utat jelölte ki számára már a középiskolában elért művészettörténet OKTV 1. helye is. Jelenleg a MOME végzős hallgatója formatervező szakon, éppen a diplomamunkáját írja. Előadása Csete György építészről és az általa képviselt organikus építészeti szemléletről szólt a 12. A osztály számára. Ezt a Csete György által tervezett Forráskápolna elemzésével illusztrálta, annak formai és szimbolikus értelmezésével.” – írta róla Hutvágnerné Róth Éva tanárnő.

Bánkövi Gyula „a Zeneakadémián végzett, jelenleg a Bartók Rádió zenei szerkesztője. Erkel –, Artisjus –, Nívó –, Lajtha – és Bartók – Pásztory díjas zeneszerző. A 8.E és 5.E osztályoknak tartott előadást a klasszikus és modern zenéről”– osztotta meg velünk Pocsai Mária tanárnő.

Rábavölgyi Tamás színész, az SZTE drámainstruktor – drámajátékos szakán végzett. A 12.B osztálynál tartott előadást a szakmáról illetve arról hogyan csöppent bele 2016-ban a Piros Orr bohócdoktorok világába.

Rohonczi ROHO István a gimnázium nyugdíjba vonult rajz – földrajz szakos tanára az 5.E osztálynak tartott előadást a Széchenyi István szobor keletkezéséről, az alkotás folyamatáról. „Izgalmas előadás volt, a kisgimisek kérdéseket is tettek fel a művésztanárnak.” – foglalta össze Sárköziné Elekes Annamária tanárnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában