Dunaújváros

2024.03.06. 17:30

Víz alatti csodavilág a Bánkiban

Az intézményben Előd László fotóművész munkáiból nyílt kiállítás.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A március 4-ei rendezvény résztvevőit Gyöngyössy Csaba, a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikumának pedagógusa köszöntötte. Megnyitóbeszédében elmondta, Előd László nem először állítja ki fotóit az iskolában, az iskola közössége immáron harmadszor csodálhatja meg a fotóművész munkáit. A fényképész ez alkalommal is egy olyan különleges világot tár a közönség elé, amit csak nagyon kevesen tapasztalhatnak meg személyesen. A képeket nézegetve pedig elcsodálkozhatunk azon, hogy a természet milyen fantasztikusan sokszínű.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Előd László 1970-ben született, a fotózást gyermekkora óta gyakorolja, a víz alatti fényképezés pedig, ahogy életrajzában megfogalmazta „1999 májusától ragadta véglegesen magával a mélybe”. A merülést 1997-ben kezdte, és közel ezer merülésen van túl, divemasteri (búvárvezető) fokozattal rendelkezik. Rengeteg helyen megfordult már, a mediterrán tértségektől (Adria, Atlanti-óceán, Földközi-tenger) a trópusi vízekig (Vörös-tenger, Indiai-óceán, Bali-tenger) és természetesen Magyarországon is (a dorogi Palatinus tó, gyékényesi tó és hegyeshalmi tó).

Munkája nem maradt elismerés nélkül, számos kitüntetéssel, díjjal büszkélkedhet. Csak hogy néhányat említsünk: Előd László 2005-ben elnyerte az Év Természetfotósa díjat, 2007-ben a III. Sumbarine Búvárfotós Verseny Makro kategórájának I. helyét szerezte meg, 2015-ben pedig az Év Búvárfotósa lett. Legutóbb pedig a Magyar Búvár Szövetség 55. évfordulójának alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén tüntették ki kiemelkedő munkájáért.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A megnyitót követően a fotóművész a tanulók egy részének izgalmas előadás során is bemutatta kiállítását. Munkáit a Bánki „A” épületének hátsó aulájában tekinthetik meg a diákok és tanárok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában