Dunaújváros

2024.03.31. 08:00

Nemzetközi tudományos konferencia az egyetemen

Átalakuló közgazdaságtan a fenntarthatóságért címmel rendezett konferenciát a Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézete, amely a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósult meg.

Molnár Emese

Szalai Ákos, a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi és strukturális elemzési főosztályvezetőjének előadása: „Fenntartható GDP – Globális vitairat”

Forrás: DUE

Mint arról felsőoktatási intézményünk beszámolt, a március 25-én kezdődött kétnapos előadássorozatot dr. habil Balázs László, a Dunaújvárosi Egyetem oktatási rektorhelyettese, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg. Tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság fontossága nem csak a társadalomtudományban jelenik meg, hanem a műszaki, informatikai területeken egyaránt.

A megnyitó után következett a plenáris ülés, amely Szalai Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi és strukturális elemzési főosztályvezetőjének előadásával vette kezdetét. A jelenlévők megtudhatták, hogy az MNB két alternatív javaslatot tett a GDP növekedés és a fenntarthatóság együttes mérésére.

- A 21. század gazdasági fejlődésének legfontosabb tényezője és egyben korlátja is a fenntarthatóság, és minden e köré központosul. E korlátok (társadalmi, pénzügyi, gazdasági és környezeti) figyelembevétele nélkül nem folytatható a jelenlegi működésünk, így a közgazdaságtannak fenntarthatósági fordulatra és azt mérni képes új mutatóra van szüksége – hangsúlyozta Szalai Ákos.

A plenáris ülés dr. Keszi-Szeremlei Andrea intézetigazgató „A fenntartható fejlődés és a nemnövekedési elvek” című előadásával, majd dr. Balázs László oktatási rektorhelyettes „Fenntarthatóság és szervezeti kommunikáció” című prezentációjával folytatódott. Másnap újabb szekció előadásokkal folytatódott a tudományos program. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában