Nagyvenyim

2024.03.12. 15:00

Nem harap a kutya! De mi van ha mégis?

Mondja a legtöbb ebtartó, és mégis, a kutyák váratlanul harapnak, nagyon sok sérülés következik be emiatt. Az ebek legtöbbje őrzi a portát, a saját tartózkodási helyét; az idegen személyt – pláne a gazda távollétében – betolakodónak véli, s fajtától, vérmérséklettől függően támadnak – írja Nagyvenyim önkormányzatának honlapja.

Duol.hu

Mint írják az ebek védhetik a családtagokat, kisgyerekeket, a portán lévő másik ebet. Máskor korábbi, sokszor számunkra ismeretlen előéletükben szerzett „élmények” hatására egy-egy mozdulat, hang, szaginger is kiválthat a gazda által megszokottól eltérő viselkedést. Az ebek nem mindegyike szereti, ha utcán, kerítésen benyúlva idegen személyek simogatják. 

Hozzáteszik, hogy nagyon fontos az ebek nevelése! Soha nem nevelt ebből nem lesz engedelmes, fajtától függően akár 60-80 kg-os eb, melyet szükség esetén valahogy meg kellene a gazdának fogni, fékezni (pl. idegen személy dolgozik a portán, állatorvosi vizsgálat, gyógykezelés stb.). A nevelést kölyökkorban kell elkezdeni. Az elvek a gyerekneveléshez hasonlóak: szeretettel foglalkozás, játék, feladatok adása, gyakorlás, ismétlés, szabályok megtanítása, számonkérés, jutalmazás – és szükség esetén büntetés (elsősorban dorgálás, érzelmi ráhatás). 

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az embert ért ebharapáskor, a hatósági megfigyelés esetén számtalan esetben mikrochip jelölés nélküli, veszettség ellen oltatlan ebek kerülnek elő. A veszettség halálos lefolyású betegség! Senkinek nincs joga családtagjait, utcán járókelőket, a környezetét veszélyeztetni! Magyarországon az utóbbi hónapokban 28 estben fordult elő róka, eb, macska, szarvasmarha veszettség. Ez veszélyezteti az ország járványmentességi besorolását, s nagy közegészségügyi problémát is jelent. Jogszabályok előírják az ebek kötelező veszettség elleni védőoltását. A születő ebeket az oltási kampánytól függetlenül év közben kell beoltani a 4 hónapos kor eléréséig.

A teljes bejegyzés itt érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában