Önkormányzati bizottságok munkájáról

2024.03.28. 10:00

„Nem értik a filozófiát: egyedül nem megy!”

Jelenleg Ercsiben már nincs más bizottság, mint a kötelező pénzügyi, a város önkormányzatában. Milyen veszélyekkel jár ha a demokratikus kontrollok szűkítésével gyakorolja a városvezetés a feladatait- erről beszél Balázs Mária, aki már hét éve tagja Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének, és ebből öt évig a humán bizottság elnökeként is tevékenykedett.

Török Tímea

– A mindenkori városi képviselő-testület munkáját a bizottságok segítik. Feladatuk elsősorban előkészítő jellegű, de egyes területeken saját hatáskörrel is rendelkezhetnek. Általában havonta üléseznek, ahol munkaterv alapján, de aktualitásokkal kiegészítve koordinálják és tárgyalják a hozzájuk tartozó eseményeket, a várost érintő ügyeket. A bizottságok tagjai választott képviselők és meghívott külsős tagok. A tagoknak közvetlen rálátásuk van a helyi társadalom egy-egy szegmensére. Lehetőségük van saját látásmódjukat, tapasztalataikat, illetve környezetük megfigyeléseit közvetíteni a képviselő-testület felé. A társadalmi részvételnek egy fokozottabb formájaként jelennek meg, szélesebb társadalmi csoporttal képesek közvetlenebb kapcsolatot kialakítani. 

Korábbi években többfajta bizottság működött városunkban, így lehetőség nyílt szélesebb társadalmi párbeszédet fenntartani az önkormányzati működés során. A nagyobb figyelmet igénylő területek kerültek egy-egy bizottság feladatkörébe, mint például a szociális ügyek, a humán ügyek, illetve fejlesztési ügyek. A bizottságok rész vettek a költségvetés előkészítő tárgyalásaiban, képviselve a hozzájuk tartozó területeken tevékenykedők érdekeit. A civileket, a sport egyesületeket és szakosztályokat, az oktatási-, nevelési intézményeket, a kultúrát, a szociális intézményt, az egészségügyi intézményt, és nem utolsó sorban a szociálisan rászorulókat. A bizottságok tagjai folyamatosan tájékozódnak a területükhöz kapcsolódó városi szervezetek, intézmények helyzetéről, az érintettek beszámolnak aktualitásaikról, terveikről, tapasztalataikról. Ilyen széles körű és részletes egyeztetésre a képviselő-testületi ülések nem adnak lehetőséget és módot, ezért is elengedhetetlen a bizottságok működése a jövőben. Egy bizottság működése során lehetőség adódik egy-egy innováció megismerésére, bevezetésének előkészítésére, a témával kapcsolatos közvélekedés megismerésére. A kultúra és a városi programok tekintetében elengedhetetlen lenne a város és az érintettek véleményének megismerése, figyelembe vétele, azok közvetítése a városvezetés felé- fejtette ki a képviselő asszony, majd folytatta. 

– Az egyes ügyekben érintettek, esetleg a rászorulók sok esetben szívesebben szólítanak meg egy bizottsági tagot, vagy elnököt, hogy megosszák tapasztalataikat, észrevételeiket, kéréseiket. Így nem kell közvetlenül a polgármesterhez, vagy a képviselő-testülethez fordulniuk, elkerülve ezzel az esetlegesen nem kívánt nagy nyilvánosságot. A bizottságnak lehetősége van közvetítő szerepet vállalni, és hidat képezni a lakosság és a testület között. Mindemellett nagy terhet vehetnek le a képviselő-testületről azáltal, hogy mindenre kiterjedő részletes előkészítő munkát végeznek egy-egy döntés előkészítésében, ezzel biztosítva, hogy a testület által hozott döntés megalapozott és felelősségteljes legyen. Az előkészítő munkát végző bizottságok működése elengedhetetlen ahhoz, hogy az aktuális ügyek kapcsán a legnagyobb odaadással, a legjobb megoldásokat megtalálva működjön a képviselő testület, hogy a lakosság érezze, értük dolgoznak, a segítségükre szeretnének lenni, és mindenképpen előremutató tevékenységet szeretnének folytatni- zárta gondolatait Balázs Mária.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában