Nehéz év előtt?

2024.03.03. 11:30

Belvíz mentesen a Pentele – képgalériával

Itt a március, ideje körülnézni a mezőgazdaság területén, a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-nél. Lőcse Norberttel beszélgettünk, aki 2023. februárjától látja el az agronómusi feladatokat a zrt.-nél, az ötvenegy év után nyugdíjba vonult Márkli János utódjaként.

Agárdy Csaba

Lőcse Norbert nem az ismeretlenbe csöppent

Fotó: Laczkó Izabella

Lőcse Norbert nem ismeretlen a szakmában, hiszen a Pálhalmai Agrospeciál Kft.-ben volt agronómus, majd a traktorüzem vezetője, Pálhalmán összesen tizenhét évet dolgozott. A tavalyi évet már a Pentelénél töltötte Márkli János mellett, így nem az ismeretlenbe csöppent januárban.

A csapadékos, tavaszias időjárás nem sok jót vetít előre az idei kalászos termést illetően, leginkább a belvíz miatt

– olvashatjuk az Agrárszektor hírlevelében. Ezért első kérdésünk Lőcse Norbert felé ezt a felvetést érintette.

A környéken nem okoz gondot a belvíz

A szakember elmondta, Dunaújváros és környékén nem okoz problémát a belvíz, sőt, a talajnedvesség tartalma jónak mondható.

– Október végétől mostanáig több mint kétszázötven milliméter csapadékot mértünk. A téli csapadék megvolt, igaz nagyrészt nem hó formájában. A talaj csapadéktartalma a normálisra feltöltődött az utóbbi évek száraz időszakai után. Ennek köszönhetően az időben talajba került őszi vetések jó állapotban vannak, míg a kései, a novemberi vetések állapota közepesnek mondható – tudtuk meg a szakembertől.

Az idei munkákkal jól haladnak a Pentele Zrt.-nél. Az őszi mélyszántások utáni talajlezárás megtörtént. A kalászosokban a műtrágyaszórást megkezdték, az árpával el is készültek, most a búza következik. Kétszer szórnak folyékony műtrágyát, még egy alkalommal történik meg ez a művelet.

Az őszi vetésekkel kapcsolatban Lőcse Norbert elmondta, 

repcét már második éve nem termesztenek, mert a magas ráfordítási költségek és az alacsony felvásárlási árak miatt nem érdemes vele foglalkozni,

viszont árpát százhúsz, tritikálét száznyolc, búzát háromszázhuszonnégy hektáron vetettek.

– Ha a talaj felmelegszik, akkor áprilisban elvetjük a kukoricát és a napraforgót, az előbbit kétszáznyolcvanöt, míg az utóbbit százhetven hektáron – tájékoztatott minket a szakember.

Kihagyhatatlan kérdés az év elején, milyen kilátásokra számít gazdasági szempontokból a 2024-es esztendőt illetően? Kiderült, mint annyian a mezőgazdaság területén, Lőcse Norbert sem túl derülátó.

Nagyon nehéz évvel terveznek

– Nagyon nehéz évvel tervezünk. 

A költségek egyre magasabbak, míg a termények felvásárlási árai alacsonyak és a kereslet is kicsi.

Ezért a jó termés sem biztos, hogy nyereséget jelent majd. Pillanatnyilag ez a helyzet, és nem látni annak jelét, hogy a felvásárlási árak növekedjenek. A költségeket próbáljuk csökkenteni, leginkább a műtrágyák, a növényvédő szerek esetében. Viszont ezt sem lehet a végtelenségig csinálni, hiszen akkor a termés mennyisége csökkenne jelentősen. Hamar jött a tavasz, ezért korán jött a növények tápanyag igénye. Például a sok csapadék a nitrogént a gyökérzónától lejjebb vitte, ezt pótolni kell. Sajnos még mindig rendelkezünk eladatlan terménnyel, ezek tárolása is növeli a költségeinket.

Hogy nehéz év elé néz a hazai agrárium, azt az agrarszektor.hu is megerősíti. 

Januári cikkükben így foglalták össze a szakemberek várakozásait: „Alapvetően nehéz évet, a koncentráció felgyorsulását, a gyengébbek szorult helyzetét, a jobbak térnyerését várják az agrofood szektorban meghatározó vezetők 2024-től. 

A kemény jóslatok között azonban rendre felmerülnek pozitív várakozások is: ilyenek a stabilizálódás, a válság enyhülése és sokat várnak a szereplők a vidékfejlesztési források megjelenésétől is.”

Befejezésként mit mondhatunk? Bízunk abban, hogy a pozitívumok kerülnek majd előtérbe év közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában