1848-as megemlékezések

2024.03.14. 11:30

A forradalmárok és a szabadságharc hősei előtt tisztelegnek

A térség minden településén megemlékezéseken tisztelegnek az 1848–49-es forradalmárok és a szabadságharc hősei előtt.

Duol.hu

Mezőfalván szép műsorral emlékeznek a márciusi hősökre Fotó: Horváth László

Dunaújvárosban március 15-én 10 órakor kezdődik az önkormányzati megemlékezés az 1848-as emlékműnél. Az ünnepi műsort a Pannon Oktatási Központ diákjai adják, az esemény koszorúzással zárul. Rossz idő esetén az evangélikus templom ad otthont a megemlékezésnek. 

Adonyban március 15-én 10 órai kezdettel tartják a nemzeti ünnepi megemlékezést a Bálint Ágnes Művelődési Házban, beszédet mond Ronyecz Péter polgármester, melyet az általános iskola diákjainak műsora követ. 

Rácalmáson március 14-én emlékeznek meg történelmünk nagy eseményéről a művelődési házban. 17 órakor a Jankovich Miklós iskola diákjai és a Napsugár Asszonykórus közös műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Az esemény koszorúzással zárul a Petőfi-szobornál. 

Dunaföldváron a város oktatási intézményeinek az ünnepi megemlékezése 14-én zajlik a Művelődési Központban. A városi rendezvényre ugyanott kerül sor 15-én, pénteken, 10 órától. Az ünnepi beszédet Horváth Zsolt polgármester mondja el, a műsort a Beszédes József Általános Iskola 6. osztályos tanulói mutatják be. Az eseményt követően az ünneplők átsétálnak a Kossuth téri emlékműhöz, hogy megkoszorúzzák azt. 

Daruszentmiklóson az ünnepi műsort a Benedek Elek Tag­iskolában rendezik meg, ami délelőtt 10 órakor kezdődik. A programban az iskola 5. és 6. osztálya szerepel majd. 

Előszálláson a megemlékezők a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében gyűlnek össze március 14-én, csütörtökön, este hat órára. Az ünnepi műsort a helyi általános iskola 7. osztályosai mutatják be. A forradalmi örökségről és Farkas Imre polgármester mondja el beszédét. Az eseményt követően a helyi hagyományoknak megfelelően átsétálnak a kastélyparkba, a Petőfi-szobor megkoszorúzására. 

Nagykarácsonyban az ünnepség lebonyolítását a Hagyományőrző egyesület Papp László elnök vezetésével vállalta magára. Az idén új helyszínen, a templom melletti Szent Imre téren elhelyezett kopjafánál találkoznak a megemlékezők március 15-én, 09.30 órakor. 

Mezőfalván március 14-én, csütörtökön, 10.45-re a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermébe várják az ünneplőket, ahol az intézmény diákjai adnak műsort. 

Nagyvenyimen szintén 14-én tartják az ünnepi programot. 11 órától a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak műsorát láthatjuk. 

Kisapostagon is 14-ére esik az ünneplés. 16 órától a Petőfi emlékparkban hajthatunk fejet a szabadságharc hősei előtt. Műsort adnak az iskola tanulói. 

Baracson viszont a napjára esik a rendezvény. Március 15-én, pénteken, 11 órakor a Baracs-Templomos temetőben emlékezhetünk. Köszöntőt mond Várai Róbert, Baracs polgármestere. Műsorral közreműködnek a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola 5. a osztályának tanulói. A program része még Horváth Béla ünnepi megemlékezése, valamint Kornis Károly honvéd főhadnagy síremlékének megkoszorúzása. 

Perkátán március 14-én 17 órai kezdettel tartanak megemlékezést. A helyszín az impozáns Győry-kastély díszterme lesz, ahol Horváth Béla történész könyvbemutatóval egybekötött előadást tart, majd a Vox Caritatis Egyházi Kórus előadása következik. Az eseményt koszorúzással zárják. 

Kulcson az ünnepi rendezvény március 15-én délelőtt 10 órakor kezdődik a polgármesteri hivatalban. Ünnepi beszédet mond Jobb Gyula polgármester, majd a Fekete István Általános Iskola harmadik osztályos tanulóinak műsora következik. Az esemény koszorúzással zárul a Kossuth-szobornál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában