Kizárták a fehéroroszokat

2024.02.13. 12:30

Mégsem elérhetetlen az olimpia!

Magyarország férfi jégkorong-válogatottja a jelek szerint mégis folytathatja a küzdelmet a 2026-os téli olimpián való részvételért.

Agárdy Csaba

Forrás: MJSZ / Vörös Dávid

A 2026-os olaszországi téli olimpiai játékok előtt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) feltételes módban jelölte meg biztos indulóként Oroszországot – világranglista helyezése alapján az első nyolc automatikus résztvevője a játékoknak – és a selejtezőben Fehéroroszország részvételét. 

Az IIHF hétfő esti döntése alapján továbbra is érvényben van a fehéroroszok felfüggesztése, így a magyar férfi jégkorong-válogatott mégis ott lehet az utolsó selejtező körben.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így - az MTI értesülése szerint - a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből, és augusztus 29. szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.

Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott - miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, valamint a spanyolokat - mint a harmadik selejtező kör legjobb másodikja, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül.  A mieink  ellenfele a házigazda szlovák, a kazah és az osztrák együttes ellen.

A fehéroroszok kizárása után módosított selejtezős csoportok:
D-csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Ausztria, Magyarország.
E-csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna.
F-csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán.

A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában