Magyarország betiltaná

2024.02.27. 07:00

Megdöbbentő fejlesztések - egyre olcsóbban állítják elő a műhúst

2015 táján jelentek meg az első hírek arról, hogy a világ több pontján a műhús létrehozásán dolgoznak. Az USA és Hollandia volt az első két kísérletező, de azóta több ország is próbálkozik a műhús előállításával.

Agárdy Csaba

Illusztráció.

Fotó: Getty Images

Laboratóriumi körülmények között, állatok leölése nélkül készítenék a jövő húsait, amelyek igazi izomrostokból állnának, vagyis teljesen megegyeznének a valódi húsokkal. Lényegében arról van szó, hogy őssejteket vesznek rá az izomszövetté alakulásra. Mára ez már valóság – írtuk többek között április 4-én a duol.hu-n.

Izrael is beszállt

Azóta újabb fejleményről kaptunk hírt műhús ügyben: e szerint egy izraeli cég új laborhús-előállítási módszert fejlesztett ki, amellyel gyorsabban, könnyebben növeszhető műhús.

A ProFuse Technology elnevezésű cég eddig alapvetően más vállalatoknak állított elő műhúshoz szükséges termékeket, méghozzá a tenyésztési adalékszert, ami segít a sejteknek nagyobb arányban, és gyorsabban növekedni. A mostani fejlesztésük egy újfajta, levédett sejtkultúra, ami gyorsabb, olcsóbb és könnyebb műhús-előállítás alapja lehet a cég szerint. A cég beszámolója alapján az egésznek az a lényege, hogy sikerült egy spontán mutációval örökéletűvé vált sejtkultúrát azonosítani. A mintáik már több mint egyévesek, és továbbra is stabilak, nagyon sok osztódás és mintavétel után.

A laborban nevelt húsok elfogadottsága változó, mindenesetre van, aki mellette tör lándzsát, különösen azok a cégek, amelyek a kifejlesztésére szakosodtak, és amik a fenntarthatósági aspektusát igyekeznek kidomborítani. A műhúst előállító cég ugyanis, saját elmondásuk szerint, kilencvenkét százalékkal kevesebb károsanyagot bocsát ki a termelés alatt, mint a hagyományosan előállított húsipar, a földigénye kilencven százalékkal kisebb, és hatvanhat százalékkal kevesebb vizet is használnak.

Már csak 180 dollár

Hogy mikor fogunk műhúsból fasírozottat sütni, vagy, hogy mennyire gazdaságos itthon műhúst enni, az egyelőre elméleti kérdés, ugyanis ahogy Raskó György közgazdász nemrég elmondta, most még nagyon magas a termelői ára az állagban leginkább darálthúshoz hasonlító műhúsnak, bár a technológia fejlődésével ez gyorsan csökken. 2018-ban még ezer dollár (ma körülbelül 362 ezer forint) volt a kilónkénti ára, ez tavaly már csak 180 dollárt tett ki (65 ezer forint). Ez viszont még mindig „háromszor annyiba kerül, mint a legjobb steak,” fűzte hozzá a közgazdász.

Magyarországon is vitákat gerjeszt a műhús kérdése. Az Agrárminisztérium, és az agrárminiszter Nagy István is a betiltását támogatja az olasz példa alapján.

Forrás: agrarszektor.hu

Vajon mi jár a fejükben?

A McMaster Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan húst, amely természetesebb ízt és állagot ígér, mint a hagyományos állati hús más alternatívái. A fejlesztések Ravi Selvaganapathy és Alireza Shahin-Shamsabadi egyetemi kutatók nevéhez köthetők.

Vajon mi jár annak a fejében, aki műhúst akar gyártani és mire alapozza az egész technológiát? – tette fel a kérdést a kertportal.hu. A technikát az emberi transzplantációk szövetének növesztésére használt módszerből adaptálták a kanadai kutatók. Az élő sejtek rétegeit (vagyis a szöveteket), melyek papír vékonyságúak, először tenyészettel megnövesztik laborkörülmények között, majd egymásra rakják vagy összehajtják őket. Az egyes rétegek így kötődnek majd egymáshoz. Annak aki szeret főzni, talán a levelestészta hajtogatása juthat erről eszébe. Ezzel a technikával gyakorlatilag bármilyen vastag szövetréteget létre tudnak hozni. Ami még megdöbbentőbb, hogy tetszés szerint tudják alakítani a zsír és hús arányát. Vagyis készíteni tudnak száraz szűzérmét a tarjáig vagy szalonnáig?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában