Pénzügyi kutatás

2024.02.25. 11:30

Idén utazásra költenénk a legtöbben

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez anyagi forrás szükséges. Akik már konkrét összegben gondolkodnak, azok ideálisan mintegy másfél milliót szeretnének költeni, de reálisan 600 ezer forinttal számolnak. A válaszadók több mint fele a pénzügyekben szeretne előrelépést, különösen igaz ez a fiatalokra. A lakásfelújítás sokaknak fontos cél, ám idén a legtöbbet utazásra adnák ki a magyarok – olvasható a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatási anyagában.

Török Tímea

Fotó: Kozma István

Sokan úgy gondolják, hogy utazni, külföldön, pláne egzotikus helyeken nyaralni drága dolog, amit csak a tehetősek engedhetnek meg maguknak. Ma már ez nem teljesen így van, hiszen az internet terjedésével, olyan információknak lehetünk tudatában, amivel könnyedén megszervezhetjük saját magunknak az utazást. 

Az utazásnál csak egy jobb dolog létezik

Mivel az utazásnál csak egy dolog jobb dolog létezik, mégpedig kedvező áron utazni, hogy aztán az így megspórolt pénzből még többet utazhassunk. Ha önnek a takarékoskodás kiemelt szempont az utazások során, akkor ajánlatos az internetet segítségül hívni és a hasznos tippeket kipróbálni, hogy olcsóbb legyen a nyaralás. Nos ebben próbálunk most a segítségükre lenni néhány fellelhető hasznos információ segítségével.

A legfontosabb talán a rugalmasság, akkor utazzunk el, amikorra jó ajánlatot találunk. A legolcsóbban úgy utazhatunk, ha az idővel és a célponttal is rugalmasak vagyunk, oda foglalunk repülőjegyet, ahova éppen a legkedvezőbb.

Hasonlóan érdemes eljárni a szálláshely megválasztásánál is, minél közelebb van városközponthoz, annál magasabb a szállás ára. Ha metró, vagy egyéb tömegközlekedési ponthoz közeli a szállás, akkor könnyen és gyorsan beérünk a városba és rengeteget spórolhatunk. Nem beszélve arról, hogy így tényleg belekóstolhatunk a helyi életbe. A következő sarkaltos pont az étkezés a nyaralás során, ami valóban súlyos kiadással járhat, ha nem figyelünk oda. Érdemes utánajárni és főleg helyiek által is látogatott éttermeket választani. Így kikerüljük a gyakran turistáknak szánt túlárazott étlapokat, nem mellesleg megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat. 

A hitelspecialista vállalat friss felmérése során a magyarok 2024-es tervekkel kapcsolatos várakozásait vizsgálta. Az 1000 fős mintán végzett reprezentatív kutatás eredményeiből kiderül: a lakosság 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez anyagi forrás szükséges. Akik már konkrét összegben gondolkodnak, azok ideálisan mintegy másfél milliót szeretnének költeni, de reálisan 600 ezer forinttal számolnak, és csak egyötödüknek van olyan terve, ami 5 millió forint feletti összeget igényelne. Céljaikat már meglévő megtakarításból (34%), az idei év folyamán megtakarítandó pénzből (38%), illetve havi jövedelmükből (63%) fedeznék, hitelt pedig 13 százalékuk venne fel.

A Z generáció előrelépésre vágyik

A Cofidis Hitel Monitor felmérés eredményei szerint idén a magyarok többségének az élet négy területén vannak célkitűzései. A háztartások több mint fele (56%) az anyagiak kapcsán szeretne fejlődést elérni. Ez a törekvés még hatványozottan jelenik meg a Z generáció, azaz a 18-29 éves korosztály esetében, akiknek kétharmada vágyik előre lépésre pénzügyeiben. A lakosság 2024-es tervei között csak a második helyre kerültek az általában listavezetőnek számító, életmóddal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos célok (54%), a dobogó harmadik fokán pedig a kikapcsolódás, utazás témakör szerepel (47%), míg 44 százalékuk az időbeosztásán változtatna.

Utazásra, nyaralásra adnának ki pénzt a legtöbben (47%). Idén a lakásfelújítás, átalakítás költségeivel a háztartások 38 százaléka számol, valamint háztartási gépre vagy bútorvásárlásra tervez kiadni (31%). A háztartások negyede a magánegészségügyi ellátás fedezésére fordít majd anyagi forrást, ötödük pedig adósságcsökkentésre.

Lépésről lépésre 

A lakosság negyede már kigondolta, hogyan szeretné elérni, valamint miből finanszírozná idei terveit. Általában lépésről lépésre valósítják meg célkitűzéseiket: 72 százalékuk fontossági sorrendet állít fel tervei között – ugyan ennyien vannak, akik alaposan utánajárnak a lehetséges megoldásoknak. A finanszírozási forrás átgondolása (70%) mellett 61 százalékuk nyitja ki otthon a kockás füzetet vagy az Excel táblázatot, hogy konkrét költségvetést készítsen. A magyarok 38 százaléka úgy érzi, tervezéssel kézben tartja életét. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában