Február 29-ig lehet nevezni

2024.02.13. 17:30

Idén többen is elnyerhetik a Fejér Termék díjat

A Fejér Vármegyei Önkormányzat 2020-ban hívta életre az úgynevezett Fejér Termék elnevezésű pályázatot azzal a céllal, hogy felkutassák azon vármegyénkben élő őstermelőket, vállalkozókat, akik a hagyomány, az érték és a minőség szellemiségében végzik tevékenységüket.

Molnár Emese

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is megkóstolta a Vármegyenapon az egyik győztes terméket

Forrás: Dr. Molnár Krisztián facebook-oldala

Idén is meghirdették a pályázatot, amelyre február 29-ig várják a nevezéseket (a részletes kiírás a vármegyei önkormányzat honlapján található).

Olyan termelők, kézművesek, iparosok jelentkezhetnek, akik Fejér vármegye közigazgatási területén termelt vagy gyűjtött alapanyagokból készítik termékeiket. Ez lehet feldogozott élelmiszer vagy kézműves ipari termék, amelyeket további kilenc különböző osztályba sorolva értékel majd a szakmai bizottság (a szappantól kezdve, a textílián át a feldolgozott húsokig).

Mindkét fő kategóriában alapvető bírálati szempont, hogy az adott termék előállítása során mennyiben támaszkodnak valamely hagyományos módszer, technológiai alkalmazására, valamint fontos kritérium a minőség is.

Évente egyszer adják át ezt az elismerést, mégpedig mindig a Vármegyenapon, amelyen külön programelemként szolgál a Vármegyekorzó (itt a pályázók be is mutathatják termékeiket a nagyközönségnek).

Feldolgozott élelmiszer kategóriának  a tavalyi Vármegyenapon Horváth Lénárd volt a győztes, aki sáfrányszirom készített szörpjeivel aratott sikert
Forrás: Dr. Molnár Krisztián facebook-oldala

Tavaly harminc pályázó negyvenkét terméket nevezett a felhívásra, közülük a feldolgozott élelmiszer kategóriában a sáfrányszirom szörpöt készítő Horváth Lénárd Úrhidáról, a kézműves ipari termék kategóriában pedig Zsinkó István abai kovács nyerte el az elismerést. 2022-ben a a kézműves ipari termék kategóriában az úrhidai Pásztor Sarolta a fabetétes utazó táskával, míg a feldolgozott élelmiszer termék kategóriában a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. a pusztaszabolcsi félkemény sajtjával nyerte el a Fejér Termék nagydíjat. 2021-ben a táci Gelencsér Julianna kukoricacsuhéból készült alkotásai és a Magyaralmási Agrár Zrt. Pater sajt családja lett a díjazott.

Forrás: Dr. Molnár Krisztián facebook-oldala

A pályázat közösségi oldalán azt is írták, hogy idén szélesítik az elismerésben részesülők körét, és a korábbi kettőhöz képest akár tizenegy termékkel is elnyerhetik a Fejér Termék díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában