Hagyományőrzés

2024.02.14. 14:00

Hat iskolából érkeztek a nagyszabású népdaléneklési verseny dunaújvárosi fordulójára - galériával

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőit egy hét múlva tartják.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A 2023/2024-es tanévben ismét meghirdették a nagyszabású megyei népdaléneklési versenyt. A megmérettetés területi válogatóinak hatodik, azaz utolsó előtti fordulója hétfőn, a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában zajlott.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által meghirdetett verseny fő célja a magyar néphagyomány őrzése és továbbadása. A megmérettetésre rengeteg iskolai és iskolán kívüli szólista és csoport jelentkezett. Az első területi előválogatóra január 19-én került sor a Rácalmási Jankovich Miklós Általános iskola és AMI intézményében. Ezt követően Székesfehérváron, Válon, Ráckeresztúron, Abán is megcsillogtathatták tehetségüket a versenyzők.

A verseny elődöntőjének hatodik fordulóját Dunaújvárosban rendezték meg, ahol hat iskola diákjai adhattak számot tehetségükről. A Sárszentmiklósi Általános Iskola hat, a Dunaújvárosi Széchenyi István gimnázium nyolc, a Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola három műsorral örvendeztette mg a zsűriből, felkészítőtanárokból és hozzátartozókból álló közönséget, míg a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola kettő, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI három, a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola pedig tizenhárom versenyprodukcióval indult a válogatón.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A produkciókat ezúttal is Husi Gyula, népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő, a Somogy zenekar és a Juhos együttes tagja, Páll Éva, Prima-díjas hegedűs-énekes, népzene-pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa, valamint Nádasdy Fanni, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás projektmenedzsere, a Zurgó együttes, a Berka, a Korinda, a Dalinda, és az Arundo zenekarok énekese, népzene-pedagógus értékelte az alábbiak szerint: színpadi jelenlét és megjelenés, viselkedés, előadásmód, zenei összeállítás, stílus, hitelesség, technika, hangképzés és légzés. A döntőbe a általános és a művészeti iskolák diákjaiból 50-50 százalékos arányban a legmagasabb pontszámot elérőnek lesz lehetősége. 

A területi válogatók utolsó fordulójára február 15-én, csütörtökön 14 órakor kerül sor a Székesfehérváron az SZKKK, Öreghegyi Közösségi Házban, a döntők pedig február 22-én és 23-án lesznek, szintén az Öreghegyi Közösségi Ház épületében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában