A gabonapiacon nincs háború

2024.02.16. 10:00

Az optimizmus nem kerül pénzbe

Az elmúlt években gyakran írtunk a Pentele Mezőgazdasági Zrt. tevékenységéről. De egyszer sem szólalt meg a Pentele Zrt. tulajdonosa, a Dunagabona Terménykereskedelmi Kft. tulajdonos, ügyvezető igazgatója, dr. Berta László.

Agárdy Csaba

Dr. Berta László

Fotó: Laczkó Izabella

Hogy most mégis megkerestük, annak két nyomós oka volt. Ez egyik, azért az mégsem járja, hogy a tulajdonos véleményét sohasem kérjük ki a Pentele Zrt. helyzetéről. A másik ok az, hogy Márkli János, a Pentele Zrt. ügyvezetője, aki ötvenegy évig szolgálta a mezőgazdaságot Dunaújvárosban és környékén, idén januárban nyugdíjba vonult. Vagyis adódott a kérdés, Márkli János visszavonulása után várható e jelentős változás a Pentele Zrt. működésében.

- Minden megy tovább, ahogy eddig – kezdte beszélgetésünket dr. Berta László. – 

Persze minden agronómusnak megvan a maga stílusa, olyan, mint egy karmester. 

Hangsúlyokon lehet változás, de Márkli János munkáját folytatja majd az utódja, Lőcse Norbert, aki a Pálhalmai Agrospeciál Kft.-től érkezett hozzánk. Márkli Jánossal a továbbiakban is kapcsolatban maradok, és nemcsak a szakértelme miatt, hanem azért is, mert az évek során jó emberi viszony alakult ki köztünk. Természetesen, ha úgy adódik, akkor a tanácsait meghallgatjuk. Viccesen, egyébként ki sem tudnám kerülni őt, mivel ő is részvényese a Pentele Zrt.-nek, tőlem kapott az egyik születésnapjára névre szóló részvényt.

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy az ukrán gabona veszélyezteti a magyar piacot. Mi ennek az oka?

- Két dolog számít a piacon, az ár és a beszállítási megbízhatóság, az, hogy egy cégnek legyen folyamatosan eladható mennyiségű gabonája. 2021-ben a magyar termelő nem adott el, így került a hazai piacra a szerb és a szlovák gabona,

 a magyar termelők ekkor elvesztették a beszállítói megbízhatóságukat.

A gabonapiacon nincs háború.

- Márkli János úgy búcsúzott, hogy azt nyilatkozta, nehéz év előtt állnak. Ön osztja a véleményét?

- Nehezek lesznek a következő évek, ez tény. Idén örülni fogok annak, ha nullszaldósak leszünk. A vetésforgón változtattunk. Repcét már nem vetünk, mivel a reménytelen kategóriába tartozik. Van még más gabona is ebben a kategóriában, de a vetésforgó azért szent dolog. A veszteséges és a nyereséges növények kiegyenlítik egymást. A kukorica és a napraforgó nyereséges. Magyarországon mindkettőnek brutális feldolgozó ipara van. A nehéz éveket egy normálisan működő cég menedzselni tudja, mert korábban azért voltak komoly nyereséget hozó időszakok. Mi tudjuk kezelni a helyzetet, ezért bízom a nullszaldóban. A helyzet nem reménytelen, azonban mi magyarok szeretünk hamar temetni. Derűlátó ember vagyok, a filozófiám jelmondata az, hogy az optimizmus nem kerül pénzbe! 

Folyamatos modernizálás

A Dunagabona Kft.-t 1991-ben magánszemélyek alapították. Az elmúlt több mint harminc évben változatlan tulajdonosi szerkezettel és menedzsmenttel működik. A cég arra törekszik, hogy a termelőktől és az integrátoroktól felvásárolt gabonát közvetlenül a végfelhasználóknak értékesítse. A kft. székhelye és egyik telephelye a magyar-horvát határon, Murakeresztúron, Zala megyében van. Itt 7000 tonna gabona és szemes termény tárolására alkalmas síktárolók, állnak rendelkezésre. A telep saját iparvágánnyal rendelkezik, amely a magyar-horvát vasúti határon a murakeresztúri határállomáshoz csatlakozik. Ez kiváló lehetőséget biztosít az adriai kikötők, az olasz és szlovén állomások közvetlen eléréséhez. A társaság 2007 decemberében vásárolta meg az 1959-ben alapított, dunaújvárosi Pentele Mezőgazdasági Zrt. részvényeinek döntő többségét. A társaság terményszárítóval ellátott telephelyének kapacitása 9000 tonna áru egyidejű tárolására alkalmas. A Pentele Zrt. gépparkját és telephelyét az elmúlt tíz évben folyamatosan modernizálta a tulajdonos. A telephely éves szinten 20 ezer tonna gabona és olajos mag feldolgozására képes. A Pentele Mg. Zrt. mintegy 1000 hektáron folytat szántóföldi mezőgazdasági termelést, amelyet gabona és olajos mag felvásárlásával, és a felvásárolt áru tisztításával és szárításával egészít ki. Dunaújváros logisztikai előnyeit, és az anyavállalat kereskedelmi tapasztalatait kihasználva folyamatosan növekszik a felvásárlási és értékesítési tevékenység. (Forrás: dunagabona.hu)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában