Március 25. a határidő

2024.02.14. 09:00

Jön az egynapos autópálya-matrica!

Ebben az évben újdonság az autópálya-matrica piacán, hogy márciusban bevezetik Magyarországon az egynapos matricát.

Agárdy Csaba

20220123 Szeged Autópálya matrica vásárlása. Képen: M43-as autópálya felhajtója. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A változás egy Európa Uniós jogszabálynak köszönhető, mivel az EU-ban döntöttek úgy még 2022-ben, hogy az egynapos autópálya-matricát mindenhol be kell vezetni az unióban legkésőbb 2024. március 25-ig. Ennek célja, hogy aki átutazik egy országon, annak ne kelljen egyhetes vagy tíznapos jogosultságot vásárolnia. Nagyot spórolni ugyanakkor nem lehet, ugyanis az úgynevezett Eurovignetta irányelv úgy rendelkezik, hogy ennek a matricának az ára nem lehet magasabb, mint az éves jogosultság árának kilenc százaléka. Magyarország ezt maximálisan kihasználta, ugyanis az 57 260 forintnak (ennyi 2024-ben egy D1 kategóriájú e-matrica) a kilenc százaléka 5153 forint, az összegeket pedig tízesre kerekítve határozzák meg, vagyis 5150 forintot kell majd fizetni egynapos autópálya-használatért. 

Az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot, így nem kell aggódnia annak sem, aki az esti órákban vásárol autópálya-matricát, hiszen az éjfélkor nem fog lejárni. 

Azonban fontos lesz figyelni az időtartamra, ugyanis könnyen megtörténhet, hogy elfelejtjük a matrica lejáratának időpontját és az érvényességi időn túl is használjuk a fizetős útszakaszt. Erre nyújthat majd mindenki számára megoldást az e-matrica, azaz az online megvásárolható matrica, hiszen az autopalyamatrica.hu oldalon megvásárolt matricákról lejárat előtt időben értesítést kapunk, ezzel is segítve az autósokat, hogy elkerüljék a büntetéseket. 

Az egynapos matrica az átutazók számára lesz ideális választás, valamint abban az esetben, ha tévedésből hajtottunk fel egy fizetős útszakaszra. A büntetés elkerülése érdekében ugyanis lehetőségünk van a fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva 60 percen belül megváltani az útjogosultságot.

A pótdíjaknál álljunk meg egy szóra! A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz még a felhajtás előtt meg kell vásárolnunk az e-matricát. Amennyiben tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat. 

A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak az éves országos matrica megvásárlásával. Ez járható útnak tűnik, hiszen a pótdíj hatvan napon belüli fizetés esetén a D1 kategóriában 21 830 forint, ezen túl pedig 87 270 forint.

A D1 kategóriában érvényes matricaárak 2024-ben. 10 napos: 6400 forint, havi:10 360, éves: 57 260, megyei: 6660. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ez egy évvel ezelőttihez képest 16.4 százalékos drágulást jelent. (A kormány korábban vezette be azt a szabályt, hogy az e-matricák árát az előző évi nyár végi inflációhoz köti.)

Az árak növekedése mellett nő Magyarországon a gyorsforgalmi úthálózat is. A tervek szerint idén 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok. Várhatóan fizetős lesz teljes hosszában az M0-s, az M44-es a Lakitelek–Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc-észak és -dél között, az M6-os Bátaszék és az M6–M60 csomópont közötti részén, az M4-es Jászberény és Abony-észak, illetve Abony-kelet és Szolnok-nyugat szakaszán, valamint az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig. Ez alapján 2024-ben két vármegyével bővül a fizetős utak listája: ezek Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye. 

Forrás: autopalyamatrica.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában