A negyedik alkalom

2024.01.29. 15:30

Pálinkát mustrálnak a borászok

Már hagyománnyá vált, hogy a Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony februárban pálinkamustrát rendez. Az idei a negyedik lesz a sorban.

Agárdy Csaba

Illusztráció.

Fotó: Kállai Márton

Négy évvel ezelőtt a borászok körében azért jött az ötlet a pálinkamustrára, mert szinte minden bortermelő készít pálinkát, törkölyt, vagy szőlőt, vagy a telkén található gyümölcsökből pálinkát. A mustrának évről évre egyre nagyobb volt a sikere, ezért tavaly – a jelentkezők nagy létszáma miatt – a mustrát az adonyi Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban tartották meg.

Egy évvel ezelőtt nemcsak az adonyi borrend működési területéről - Adony, Iváncsa, Perkáta, Kulcs, Pusztaszabolcs, Besnyő, Beloiannisz, Szabadegyháza -, hanem Dunaföldvárról, Siklósról, sőt, a Mátraaljáról, Bodonyból is érkeztek minták, összesen harmincöt.

A legörömtelibb a mustra szervezőinek és bírálóinak, hogy nemcsak a regisztrálók számában, hanem a tételek minőségében is jelentős az előrelépés. 2023-ban az ítészek tizenhárom aranyérem mellett öt-öt ezüstöt és bronzot adtak ki.

Az idei mustra február 2-án pénteken lesz, ezúttal is a Bálint Ágnes művelődési ház Lívia Termében (18 óra). A nedűket László Norbert és Győrfi Bertalan pálinkaszakértők bírálják el.

A kóstolás feltételeit a borrend biztosítja, a nevezőknek tételenként 0.5 liter pálinkát kell nevezniük. A szervezők várnak minden magán- és házi pálinkafőzőt, akik szakvéleményre kíváncsiak az „alkotásukat” illetően. Regisztrálni a [email protected] ímélcímen, illetve a 20/326-3409-es telefonszámon lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában