Rekordközeli értékek

2024.01.31. 11:30

Növekszik a kereslet: 2024-ben is aktív maradhat a belföldi használatautó-piac

Tavaly kis híján csúcsot döntöttek az értékek a magyarországi használatautó-piacon, az ide év is hasonló lehet.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Laczkó Izabella

A gazdát cserélt használt személygépkocsik száma 821 ezer volt a tavalyi évben. Ezek az adatok csupán 0,5 százalékkal különböznek a 2022-es értékektől, amikor is 825 ezer használt autó kulcsa került új tulajdonos kezébe – számolt be róla az MTI. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) tájékoztatása szerint a használtautó-piac forgalma jelentős visszaesésen ment keresztül, 2023-ban csaknem 16,2 százalékkal csökkent, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan nő a belföldi járműpark átlagéletkora, meghaladva a 15 évet. Azonban a kedvezőtlen gazdasági helyzetnek köszönhető visszaesés sem eredményezett rossz teljesítményt, hiszen a szektor rekord közeli értékekkel zárta a tavalyi évet.

Forrás: MTI

Az árak tekintetében is némi változás tapasztalható. A tavalyi évben ugyanis megállt a használt kocsik áremelkedése, sőt, az átlagár csökkent. Egy dunaújvárosi használtautó-kereskedő lapunknak elmondta, rengeteg tényező befolyásolja a használt autók árát. „Alapvetően beszélhetünk árcsökkenésről, azonban ez nem minden kategóriánál mondható el.” – jegyezte meg a szakember. Hozzátette, az egyes típusok keresettebbek, másikak pedig kevésbé eladhatók, ez pedig nem feltétlen az ár függvénye, de valószínűleg egy kis várakozással néhány típushoz olcsóbban férhetnek majd hozzá a vevők, a korábbi évek árai viszont már nem térnek vissza. Az áremelkedés ugyanis meghatározó mértékű volt 2023 előtt, 2021-ben és 2022-ben együttesen 50 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett az eladásra kínált személyautók átlagára – írta a vezess.hu.

A belföldi használtautó-piacot 2023-ban hat márka dominálta. A Datahouse adatai szerint az Opel, a Volkswagen, a Suzuki, a Ford, a BMW, valamint a Škoda adta a teljes forgalom felét. A dunaújvárosi autókereskedő elmondta, tapasztalata szerint mostanában az extrákkal felszerelt, jó futású autókat keresik, az átlagos felszereltségű kocsikat pedig kevésbé vásárolják.

Az MGE szerint a csökkenő kamatok és a javuló gazdasági környezet támogatja a szektor idei növekedését, így 2024-ben is élénk maradhat a használtautó-piac.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában