Emlékezés

2024.05.24. 19:00

Nem felejtik a kisapostagi hősöket

A Magyar Hősök Emléknapját május utolsó vasárnapján tartják, megemlékezve azokról a magyar katonákról és civilekről, akik életüket áldozták Magyarországért. Így tesznek Kisapostagon is vasárnap, a 10 órakor kezdődő megemlékezésen. Először a községházánál, majd a temetőben róják le tiszteletüket a helyi hősi halottak előtt.

Duol.hu

Fotó: Eszenyiné Dienes Andrea

A megemlékezések általában segítenek abban, hogy a közösség megőrizze és ápolja történelmét. Az elesett hősök emlékezetének megőrzése révén a helyi közösségek emlékeznek a múlt eseményeire, tanulnak azokból, és megbecsülik az áldozatokat. 

Azok, akik életüket adták a háborúkban a legnagyobb áldozatot hozták, amit egy ember hozhat

 Az emlékezés tiszteletet és hálát fejez ki irántuk, elismerve bátorságukat és önfeláldozásukat.

Az első és második világháború pusztítása és tragédiái emlékeztetnek minket a béke és a demokrácia fontosságára. Az emlékezés segíthet abban, hogy a jelen és jövő generációi megértsék a háborúk következményeit, és elkötelezettek legyenek a béke megőrzése iránt. A közösségek ezen alkalmak kapcsán beszélgethetnek a történelem fontos eseményeiről, és arról, hogy milyen hatással voltak ezek az események a mai világra. Sok család számára a háborúkban elesettek emléke személyes és mélyen érintő. Az emlékezések során lehetőség nyílik arra, hogy a családok megosszák történeteiket és emlékeiket szeretteikről, ami segít megőrizni az egyéni és családi történelem részleteit. 

Ezért a megemlékezés szervezői szeretettel várják Kisapostag lakosságát és a hősi halált haltak leszármazottait az ünnepi megemlékezésre 2024. május 26-án, vasárnap 10 órakor az önkormányzat épülte előtt, a hősi halottak emléktáblájánál.

Ünnepi beszédet mond Kisapostag polgármestere, Nagy Attila és Stermeczki András, evangélikus lelkész.

Verseket mondanak a Nyugdíjas Klub részéről Dorka Bertalanné, Baranyi-Kásás Margit, Hizoh János, az Ifjúsági Klub képviseletében Csontos Renáta. A nyugdíjas alkalmi kórus dalokat ad majd elő.

A megemlékezés alkalmával koszorúikat, virágaikat helyezik el az önkormányzat képviselői, a civil szervezetek és a hozzátartozók. A megemlékezés a temetőben folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában