Kerethirdetés

2024.01.26. 15:30

Garda és Mahieu mellett Horváth utazhat a vb-re

A múlt héten Dunaújvárosban kezdte meg a felkészülést a dohai világbajnokságra a magyar női vízilabda-válogatott. Ezt a hetet már Budapesten kezdte a keret, majd pénteken a szakvezetők, Mihók Attila és Cseh Sándor kihirdették az utazó keretet.

Gallai Péter

Dunaújvárosi klubon belüli csere, Horváth Brigitta (balra) be, míg Szabó Nikolett kikerült a csapatból

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az ötödik helyen – így olimpiai kvóta nélkül – zárult Európa-bajnoksághoz képest két helyen módosult a keret, az egyikben a dunaújvárosi klub játékosai váltották egymást. Azaz kikerült a fiatal Szabó Nikolett, ellenben a rutinos Horváth Brigitta a csapat tagja lesz, aki egyébként a kontinensbajnokság előtt az utolsó kimaradó volt. A másik itthon maradó Tiba Panna, viszont Máté Zsuzsanna utazik a vb-re. Garda Krisztina és Mahieu Geraldine az Eb után most Katarban is bizonyíthat. Csakúgy, mint  a dunaújvárosi, jelenleg a Fradiban szereplő Gurisatti Gréta, a korábbi DFVE játékosok közül pedig Vályi Vanda, Szilágyi Dorottya és Magyari Alda.

Forrás: waterpolo.hu

– Ami biztos, hogy a csoport első helyéről az ausztrálok elleni mérkőzés dönt, majd az amerikaiakkal vagy a hollandokkal találkozunk, és aki jártas a női szakágban, az tudja: mindhárom ellenfél rettentően fizikális játékot játszik. 

Remélem, senki nem érti félre, de ezeken a meccseken úgymond valakinek „el kell vinnie a balhét”, azaz a rendkívül erős centerekkel nem feltétlenül a legfiatalabb vagy a más szempontból kulcsszereplő játékosainknak kellene felvenniük a harcot, ez indokolta többek között a változtatást.

– Elég egyértelmű a feladat, azaz most a pillanatra kell koncentrálni, és ennek kell mindent alárendelni – idézte Mihók Attilát a szövetség honlapja.

Mihók Attila elmondta, hogy az Eb és a vb közötti heteken az erőnlét és lendület szinten tartása mellett a taktikai részek csiszolgatására is sok időt szántak. – Akár tetszik, akár nem, tényszerűen az Eb-n láttuk először élesben, mennyire működik mindaz, amit elgondoltunk és begyakoroltunk, az ott tapasztaltak alapján finomítottunk és pontosítottunk azóta. 

Nyilván, ez hetven-nyolcvan százalékban a védekező részt takarja, mert úgy okoskodtunk, hogy az erősebb csapatoknak lőtt 10-11 gól továbbra is elég lehet, a kapott gólok száma viszont nem vállalható.

Újdonság, hogy a világbajnokságra állandó sapkaszámmal kell nevezni a játékosokat, azaz lesz 14-es és 15-ös is, az viszont változatlan, hogy egy mérkőzésen tizenhárman szerepelhetnek csak.

A válogatott február 4-én Új-Zéland ellen kezd, 6-án Szingapúr, majd 8-án Ausztrália következik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában