TOP támogatással

2024.01.12. 15:00

Elkészült a Kincsestáj kerékpárút

Eredményesen zárult a Kincsestáj kerékpárút fejleszétse című projekt, amely a Fejér Vármegyei Önkormányzat által 447,07 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós TOP-os támogatásból valósult meg. A beruházás önálló, (kizárólagosan) kerékpárosok által igénybe vehető, turisztikai útvonal létrehozását célozta meg Móron.

Duol.hu

Kerékpárút (képünk illusztráció)

Fotó: Pesti Tamás / MW

A beruházás helyszíneként a Mór-Pusztavám vasútvonal Mór belterületén lévő nyomvonalrésze szolgált, melyen mintegy húsz éve megszűnt a vasúti forgalom, illetve a vasútvonal több helyen is felbontásra került.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult fejlesztéssel egy önállóan is számottevő kínálati elemmel bővült a térség kerékpáros turizmusa, biztosítva egy nagyobb kerékpárhálózat létrejöttét, amely magába foglalja a már meglévő Mór-Csókakő és a Mór-Bodajk kerékpáros útvonalakat is. A három egybefűzött kerékpárút összeköti a Vértes és a Bakony térségi attrakcióit. A hálózat a későbbiekben tovább bővülhet a már előkészítés alatt álló kerékpárutak megvalósításával Székesfehérvár, valamint egy csákvári elágazással a Velencei-tó, továbbá Pusztavám felé Oroszlányon keresztül a SacraVelo és az EuroVelo irányába a Duna vonaláig. Valamennyi felsorolt útvonal csatlakozik továbbá a Budapest-Balaton kerékpárút nyomvonalához is.

A Kincsestáj kerékpárút részben önkormányzati, részben állami tulajdonban lévő mintegy 2,166 km hosszú, biztonságos és komfortos nyomvonalon került kialakításra, teljes egészében önálló pályatesttel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában