Fejlesztés

2024.01.30. 13:30

Áprilisban megnyit a 46 milliárd forintért épült új csarnok Fehérváron

Több mint egy évtizede kezdték a tervezését, a költségeket többször újraszámolták, sőt egyszer le is állították a projektet, de minden fordulat dacára mostanra nemcsak elkészült, mindennapos használatba is vehető az Alba Aréna. Székesfehérvár új, multifunkcionális csarnokát április 19-én avatják fel egy Norvégia elleni válogatott-jégkorongmérkőzéssel. A környező ipari parkot jobban a városhoz kötő, új bekötőutakon pedig már a múlt hét óta közlekedhet a lakosság, írt a vg.hu.

Duol.hu

Április nagy hónap lesz az Alba Arénánál: addigra a helyi közösségi közlekedés is elérheti a csarnokot, amelyet válogatott-hokimeccsel avatnak fel

Fotó: szekesfehervar.hu

Tizenegy esztendővel azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a tervezés megkezdését, nemcsak megnyitja kapuit Székesfehérváron az új multifunkcionális csarnok, az Alba Aréna, de a leendő fő műsorszám, a jégkorong is megmutathatja magát. Információnk szerint 

április 19-én a tavaszi világbajnokságra készülő férfi jégkorong-válogatott játszik majd itt Norvégiával, ez lesz a csarnokban az első hivatalos sportesemény 

– aztán a következő idényre beköltözhet a főbérlő Hydro Fehérvár AV19 klubcsapata is. A környező ipari parkhoz jobb megközelítést kínáló úthálózatot pedig már át is adták a forgalomnak.

Elég sokáig tartott, de lassan azért célba ér az Alba Aréna-projekt, azaz különféle elemeit a mindennapokban is használhatják a lakosok és a sportszervezetek.

A jégkorong-mérkőzésen hatezer, koncerten nyolcezer néző befogadására alkalmas csarnokra a város rendezvényszervezési szándékai mellett főleg a helyi hokicsapatnak, leánykori nevén az Alba Volánnak volt szüksége,

mivel jelenlegi otthona, az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok nyitott pályaként épült, azóta toldozták-foltozták, ám minden jó szándék dacára elmarad napjaink követelményeitől. Ráadásul a fehérvári hokisok egy friss kimutatás szerint a 104 vizsgált hazai sportcsapat között a 13. legnagyobb helyszíni érdeklődést váltják ki, a nem fociklubok közül pedig a negyedik legnagyobbat, csak a Szombathely kosarasai, valamint a Szeged és a Tatabánya kézisei előzik meg.

Az olimpiai selejtező még a Tüskecsarnokban lesz

Továbbá a nézőszám stabil is, nem romlott egy kerek évtized alatt sem, márpedig Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban, a Szent István-emlékév alkalmából Székesfehérváron tartott kormányülésen jelentette be, hogy „a város terveket készít egy új többfunkciós jégcsarnok megépítéséről”. Ez a tervcsomag 2016-ra készült el félmilliárd forintból, a Market Zrt. 2018-ban nyerte el a feladatot 25,75 milliárdos ajánlattal, ám 2019-ben az elszabaduló építőipari árakra hivatkozva a kormány leállította a projektet.

A Fehérvár hokisai már novemberben tesztelhették a jeget
Fotó: Hydro Fehérvár AV19 / Soós Attila

2021-ben írták ki ismét a pályázatot, akkor újfent a Market nyert, immár 35 milliárd forintos ajánlattal, 2022 májusában azonban az MTI már azt jelentette: a tervek szerint 2023 végére elkészülő beruházáshoz a kormány 45,86 milliárd forintos támogatást biztosít a Modern városok program keretében.

Az utolsó időbeli jóslat bevált, tavaly novemberben már a jeget tesztelték az épületben, és habár a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) a két hét múlva rendezendő olimpiai selejtezőre is az Alba Arénával pályázott, az engedélyeztetési eljárások túlmutattak a februáron, ezért a tornára végül Budapesten, a befogadóképességét tekintve feleakkora Tüskecsarnokban kerül majd sor. Ám, ahogy ősszel jelezték: 

a tavaszi világbajnokságra való felkészülés során már tényleg útba ejtheti a válogatott az új csarnokot Fehérváron. 

Székesfehérvár városa és a jégkorongszövetség meg is hirdetett tegnapra egy sajtótájékoztatót az Alba Arénába, amelynek témája „az Alba Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok avatóprogramja” – lett volna, mert az eseményt napközben lemondták. 

Ettől függetlenül igaz, hogy április 19-én a Norvégia elleni meccsel avatják majd a csarnokot, habár a megerősítési igényünkre az MJSZ válaszként a lemondó e-mailben foglaltakat ismételte meg, azaz hogy később tájékoztat majd.

Áprilisban indulhatnak a helyi buszjáratok is

Mindenesetre a projektnek egyéb hasznosuló elemei is vannak, például a környező ipari parkot a Budai úttal összekötő új, három kilométeres bekötőútszakasz, amelyet a mellé telepített kerékpársávokkal, 50 cserjével és 125 facsemetével együtt a múlt héten már át is adtak a közlekedőknek.

Ez a 3,5 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés a 7-es és 62-es utat köti össze, ami az ipari parkban működő 148 cég több mint négyezer dolgozója életét teheti könnyebbé. 

A kapcsolódó közösségiközlekedés-fejlesztésről februárban dönt a város képviselő-testülete, és a tervek szerint ugyancsak áprilisban indulnak a járatok – tehát, ha minden jól megy, autóval, biciklivel és tömegközlekedéssel is el lehet majd jutni a csarnokavató hokimeccsre. (Forrás: vg.hu)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában