Üstökös Kupa

2023.12.13. 18:15

Ezúttal „csak” közel hétszáz résztvevővel — a jövő évi jubileumra emlékezetes tornával készülnek

Az idei, megszokottnál kevesebb résztvevővel rendezett Üstökös Kupa utánpótlás kézilabda torna után a jövő évi, huszadik seregszemlére nagy dobással készül a rendező Fejér Vármegyei Kézilabda Szövetség.

Gallai Péter

A Dunaújvárosi Kohász több csapattal nevezett, az U15-ös korosztályban a második helyen végeztek

Forrás: FMVKSZ

Az évek alatt Magyarország egyik legnagyobb eseményévé nőtte ki magát az Üstökös Kupa, amely tavaly vált „nagykorúvá”, idén novemberben pedig már a tizenkilencedik, két napos tornán fogtak labdát az ország minden pontjáról érkező, U12 és U15 korosztály közötti fiúk és lányok. Akik a meccseket Dunaújvárosban és Rácalmáson, három helyszínen játszották. A tornát, ami hatalmas feladat és munka, ezúttal is az FVMKSZ szervezte meg, Csőregi Lászlónak, a vármegyei szövetség versenyigazgatójának a vezetésével a jól bevált csapat, Németh Miklós, Butty Andrea és Varga Kornélia.

A fentebb leírt, szokottnál kevesebb résztvevő így is negyvenhat csapatot jelentett, így közel kilencven mérkőzést rendeztek meg. 2022-höz hasonlóan összetett pontversenyt is hirdettek legeredményesebb egyesület részre, az Üstökös Kupa bajnokának 2023-ben az ASI mondhatja el magáról. Második a Ferencváros, a harmadik pedig a PC Trade Szeged lett. A DKKA összesítésben a hetedik helyen végzett.

A tornán ezúttal csak a Kohász indított csapatokat a helyi, környékbeli klubok közül, az U12-es korosztályban a kilencedik helyen végeztek a lányok, az U13-as mezőnyben ötödik lett a Kohász, az egy évvel idősebbeknél pedig negyedik. Az U15-ös végül ezüstérmet szerzett, miután kikapott a későbbi győztes Alba Fehérvártól, majd felülmúlta a XVI. Ker. MKSE, illetve a PC Trade Szeged csapatát Szakállas Alex alakulata.

A dobogós csapat kerete: Orsó Virág, Kardos Anna (kapusok), Halupka Dalma, Kárpáti Vivien, Kiss Gréta, Kiss Luca, Köteles Míra, Ladányi Hanna, Mezei Zoé, Nyuli Laura, Nyuli Noémi, Szoták Vivien, Vaskó Lotti, Rapcsák Viktória.

– A tornának az országos versenykiírásokhoz kellett alkalmazkodnia, ami például előírja a bizonyos idő utáni kötelező sorcserét az országos gyermek bajnoksági rendszerben, annak érdekében, hogy mindenki játéklehetőséget kapjon.  Ez az előírás viszont későn született meg, így mi is később állhattunk neki a szervezésnek.  Így idén nem sikerült olyan nagy szabásúra a torna, mint korábban, hiszen volt, hogy ezerkétszáz, vagy akár ezerötszáz résztvevőt számoltunk, ehhez képest most „csak” hétszáz körüli létszám jött össze.

Persze, ez is hatalmas szám, és sok helyen örülnének ekkora szabású kupának

– mondta Németh Miklós, a Fejér Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke lapunknak. 

Szintén nehezítő tényező 2023-ban a létesítményhelyzet, ugyanis a tető felújítás miatt a sportcsarnokot nem tudták használni és az egyetem létesítményét sem, ezért a Dunaferr iskola villamos tagozata, az Arany iskola tornaterme és a fő helyszín a rácalmási sportcsarnok volt. Összességéből mindegyik korosztályból pozitív visszajelzéseket kaptak a csapatoktól és a gyerekektől egyaránt. 

Az FVMKSZ a torna rangját tovább szerette volna emelni azzal, hogy ismert díjátadók segítségét kérte fel, így a DKKA szakmai igazgatója, Bulath Anita mellett a csapat játékosai közül Nick Viktória, Szalai Babett, segített ebben a szervezőbizottság tagjai, továbbá Gyömörey István az MKSZ utánpótlás irodavezetője volt még díjátadó.

– Jövőre rendezzük a huszadik kupát, ebből az alkalomból nagy szabású és nagyon emlékezetes eseményt szeretnénk rendezni a gyerekeknek, és persze azoknak, akik az elmúlt két évtizedben részesei, szervezői voltak az Üstökös Kupának – vetítette előre a jubileumi esemény terveit Németh Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában