Így ünnepel Ildingo

2023.12.24. 07:00

Nincs karácsony mézeskalács nélkül

Már csak párat kell aludni és itt van a karácsony. A hagyományos hozzávalók között minden bizonnyal sok család ünnepi menüjében helyet kap a mézeskalács is. Ezt az illatos, ízletes süteményt mesteri szinten készíti Szabó Ildikó, azaz Ildingo, akinek az év végi hajtásban is töretlen a sütés iránti lelkesedése.

Varga Zsófia

„Nem unatkozom, a mézeskalácsok iránti imádat továbbra is kitart” továbbra is lelkes Ildingo

Fotó: Laczkó Izabella

Szabó Ildikóval már korábban találkozhattak oldalunkon, amikor a rácalmási mézeskalács készítő fogadott bennünket műhelyében, ahol a fantasztikus mézeskalács csodák készülnek. 

A Rácalmásiak Karácsonya elnevezésű program a Jankovich-kúriában szemkápráztató ünnepi díszítéssel, csodás kézműves termékekkel és finom falatokkal várta az érdeklődőket. A karácsonyra hangolódás mellett egy találkozó miatt is kilátogattunk a rendezvényre, ahol Ildingo lelkesen mutatta legújabb alkotásait: 

– „Nézd meg, mennyi mindent készítettem, imádtam sütni a mézeskalácsokat az ünnepi időszakra, megint készültek új darabok, ilyenek például a puzzle elemekből álló mézeskalácsok, karácsonyfadíszek, kifestők, csúnyapulcsis figurák, habos bögre, Mézi emberkék, asztaldíszek. Nem unatkozom, a mézeskalácsok iránti imádat továbbra is kitart.„

A piros szín és a karácsonyfadíszek elengedhetetlen elemei az ünnepnek, ha mindez mézeskalácson testesül meg, az egyszerűen tökéletes
Fotó: Laczkó Izabella

Mivel az ünnepi készülődés finiséhez közeledünk, kíváncsiak voltunk, hogy egy mézeskalács készítőnél milyen egy karácsony, vajon helyet kap az asztalon az illatos-mézes édesség? 

– Az idei karácsony kicsit különlegesebb lesz, mert már december 23-án összejön a család. Negyedik éve hagyomány, hogy közös halászlé főzéssel indítunk, ami eddig mindig unokaöcséméknél volt, kezdi Ildingo.

Van itt minden, mézeskalács puzzle, diótörő, hóember, csúnya pulcsi
Fotó: Laczkó Izabella

– Nálunk van a kis család és a nagy család. A nagy család az az én családom, a testvéreim, testvéreim gyerekei, párjaikkal, gyerekeikkel, több mint 20 főről van szó. Idén a mi családunknál tartjuk a közös nagy karácsonyt, úgy döntöttünk, hogy 23-án megfőzzük a halászlevet és közösen ünneplünk. Karácsony napján mindenki a közvetlen, kis családjával van, december 24-ét a férjemmel és anyósommal töltöm, 25-én jönnek vissza a nagyfiamék, sajnos a fiatalabbik fiam nem tud velünk ünnepelni, mert Ausztriában dolgozik, így vele online karácsonyt tartunk. Az ünneplésnek lesz egy kicsit hangosabb része, amikor sokan leszünk együtt és lesz egy csendesebb, a lényeg, hogy együtt leszünk, összegezte Ildikó. 

– Természetesen a menüben helyet kap a mézeskalács, sőt puszedli is lesz. A család kedvence az aszalt szilvával töltött puszedli csokival, amit eddig csak ők kaptak. Nem egyszerű elkészíteni, ezért eladásra nem készítem egyelőre, a recept fejlesztési fázisban van még. Szerepel még az ünnepi menüben például a diós kosárka, meggyel a közepén és mákosguba-torta is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában