A 2023-as év cikkeiből szemezgetünk

2023.12.29. 18:00

Példaértékű összefogásáról és meginduló fejlődésről is beszélhetünk

Lassan az év vége felé közeledve sorozatot indítunk portálunkon, amiben szemezgetünk 2023-ban korábban megjelent cikkeink közül. Nem csak a legnépszerűbbek közül válogattunk, hanem érdekes, Dunaújvárosban nagy érdeklődésre számot tartó témák, események, emberi sorsok, sikerek vagy éppen megindító történetek is vannak közöttük. Olvassák ezeket újra egy csésze forró kávé, tea, vagy akár egy kiváló forralt bor társaságában!

Agárdy Csaba

Vaskó Csaba, az intézőbizottság elnöke, az újonnan felszerelt postaládák előtt

Fotó: Agárdy Csaba

A társasházak, a közös képviselők működésének, tevékenységének kapcsán rengeteg történetet hallani. Vannak nagyon jó példák és nagyon rosszak is. Dunaújvárosban a József Attila utca 9–11. társasház esetében mindkét esetről beszélhetünk. Vagyis: közel két évtizedig romokban álló lépcsőházakról, elérhetetlen, gyakorlatilag semmit sem tevő közös képviselőről, majd a tulajdonosok „lázadásáról”, példaértékű összefogásáról és meginduló fejlődésről is beszélhetünk.

A társasházat jelenleg egy, a tulajdonosokból álló intézőbizottság „igazgatja” – persze a közgyűlés  által megválasztva, annak döntései alapján  –, az intézőbizottságot Vaskó Csaba elnököli. Vele beszélgettünk a József Attila 9–11. társaság hányattatott múltjáról, a biztató jelenről és a jövőképről egyaránt.

– 2021 elején történt, hogy az egyik, már nem működő városi szolgáltató levél útján megkereste a társasházban élőket, hogy a társasház akkori közös képviselője hosszú időn keresztül nem fizette a számlákat, és csaknem milliós a tartozásunk. Ekkor kezdődött el a tulajdonosok szervezésében egy összefogás, ami napjainkig tart, és megváltoztatta a társasház életét. A tulajdonosok elsőként arra a következtetésre jutottak, a közös képviselőt meneszteni kell, mivel nem végezte el a feladatát, nem informálta kellőképpen a társasház tulajdonosait a fizetésképtelenségről. A szolgáltatások részben késve vagy egyáltalán nem lettek kifizetve. A tartozások azonban nem csak egy szolgáltatónál tornyosultak folyamatosan, óriási kamat és ügyvédi költségekkel kiegészülve. A tulajdonosok arra kérték a közös képviselőt, sürgősséggel hívjon össze rendkívüli közgyűlést, amin elszámoltathatjuk és visszahívhatjuk. Ettől teljesen elzárkózott. Nem volt más választása a társasháznak, felkértek egy tulajdonostársat, hívja össze a közgyűlést. Ez a társasházi törvényeknek megfelelően 2021 augusztus elején meg is történt. A közgyűlést megtartotta a társasház, és megalakította az intéző- és a számláló bizottságot, és visszahívta a közös képviselőt a pozíciójából.  Ezután hosszú pereskedés kezdődött, de minden esetben a társasház nyert. A visszahívott közös képviselő a későbbiekben sem volt partner semmiben. Például abban sem, hogy a társasház iratanyagát öt évre visszamenőleg átadja nekünk.

További részletek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában