Több mint 125 milliárd forint

2023.12.07. 09:00

Kórházi konszolidáció – a vármegye kórházai is érintettek

Megjelent a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján a kórházi konszolidáció teljes listája. Jelenleg a fekvőbeteg-ellátó intézetek, a hozzájuk tartozó szakrendelők, klinikák több mint 125 milliárd forint tartozást halmoztak fel, a központi költségvetésből most 90 milliárd forint érkezik az intézményekbe – írja az economx.hu.

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott kórházakban a tartozás valamivel több mint 70 százalékát rendezték. A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház több, mint 1,5 milliárd, míg a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház–Rendelőintézet mintegy 1,1 milliárd forint összeget kap.

A NEAK honlapján elérhető adatok szerint 43 kórház, és a hozzájuk tartozó több mint 20 szakrendelő, négy klinikai központ, egy gyógyfürdő, és több egyházi intézmény is van a konszolidációs listán. A központi költségvetésből a legmagasabb adósságrendezés összege meghaladja a 8 milliárd forintot, a legalacsonyabb pedig 12 millió forint.

A legmagasabb összeget, több mint 8 milliárd forintot a Debreceni Egyetem Klinikai Központnak utalják. A toplista második helyén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ áll, 6,24 milliárd forinttal, majd a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 6,21 milliárd forintot utalhat majd tovább a beszállítóinak.

A fővárosi intézmények közül a legtöbbet a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kapja, 3,5 milliárd forintot, majd a dobogó második fokán álló Észak-budai Szent János Centrumkórháznak is utalnak valamivel több mint 3 milliárd forintot, végül a dobogó harmadik fokán a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet van, a 2,3 milliárd forintos kórház konszolidációval.

A közel 90 intézményt tartalmazó listán a legkevesebb összeget valamivel több mint 12 millió forintot az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet kapja. A második legalacsonyabb összeget 21,6 millió forintot a Parádfürdői Állami Kórháznak utalnak, valamint a harmadik legalacsonyabb összeget a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kapja, összesen 22,9 millió forint összegű adósságrendezésre számíthat.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában