Műsor és vásár

2023.12.13. 18:00

Jótékony köntöst öltött a Luca-napi forgatag Alapon (képgalériával)

A Luca-napi vásárnak nagy hagyományai vannak Alapon. A református egyházközség, az iskola, az óvoda és a szociális intézmény által felsorakoztatott különleges, zömében saját készítésű portékákban gyönyörködhettek a falubelieket a szombat délutáni forgatagban.

Körmendi Erzsébet

A főszereplők ezúttal a reformátusok voltak: a hittanos gyermekek mutatták be kedves műsorukat. A gyermekeket a helybéli lelkész, Nagy Richárd kísérte gitáron, akitől néhány karácsonyi dalt is hallhattunk. Figyelemre méltó programja volt az eseménynek a jótékonysági vásár, amelyben az intézményekben dolgozóknak, a szülőknek volt nagy szerepe, akik hihetetlen kézügyességéről tanúskodtak a gyönyörű adventi és ünnepi díszek, koszorúk, ünnepi kellékek terén. Az Aranyfűz otthon kollektívája, idősek klubja az intézményben készült, igazán dekoratív és mutatós lakberendezési tárgyakat, szőnyegeket kínált. A református közösség adománykasszája pedig a hittanos gyermekek szülei által sütött és felajánlott süteményekből gyarapodott. A Luca-napi vásárból nem hiányzott a sztárvendég sem, valamint megérkezett édességgel teli puttonyával a Mikulás is, akit a gyerekek azonnal körülvettek. 

A lelkész Nagy Richárd feleségétől, Boglárkától megtudtuk, hogy negyven hittanos van a faluban. A Luca-napon első alkalommal vesznek részt, de sok más közösségi programot szerveznek. Említette a nyári tábort, a reformáció ünnepén megtartott családi programot, kincsvadászattal és kézműves programmal. Az adventi időszakban is közösen hangolódnak a karácsonyra, mézeskalácsot sütöttek, játszottak, közösön a karácsonyra. Ilyen alkalmakra eljönnek a hittanos gyermekek szülei, ők segítenek, sütnek-főznek, örömteli perceket töltenek együtt.

A hittanos gyermekek bemutatták a Luca-napon előadott műsorukat a szenteste tartandó istentiszteleten. Továbbá egy színdarabot is tanulnak a gyerekek arra az alkalomra, Mezei Erzsébettől az Anikó álma című darabot mutatják be. 

– Nagyon lelkesek és ügyesek a hittanosaink – tette hozzá Nagy Richárd lelkész. A gyermekek szereplése mindig különleges élmény, az ilyen alkalmakra eljönnek a szülők, a nagyszülők, ilyenkor megtelik a templom, kovácsolódik a közösség. Örülök neki, hogy Alapon ilyen gazdag hitéletet sikerült megalapoznunk. Öt településen szolgálok, mind az öt meghatározó többségben római katolikus többségű, Alap, Alsószentiván, Előszállás, Mezőfalva, Baracs, mindenütt jelentős kisebbségben vannak a reformátusok, de hála Istennek, van élet mindegyik gyülekezetben. 

Varga Antal Anita népes családdal, öt gyermekével érkezett a Luca-nap – a hatodik otthon volt apával –, gyermekei közülük kettő szerepelt is a műsorban. Anita nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Luca-napi vásárt, mert összehozza a falu embereit. Szerinte az első hétvégén tartott lámpafényes traktoros felvonulás megadta a kellő hangulatot a karácsonyi előkészületekhez, és ez most szép folytatása volt közös adventnek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában