Rutinellenőrzés

2023.12.23. 11:00

Drága teher

Akár másfél millió forint bírságra is számíthat az a magyar fuvarozó, akit Tolna vármegyénél állítottak meg a pénzügyőrök.

Duol.hu

Az egyenruhások, egy magyar rendszámú teherautót kísértek ki rutinellenőrzésre az M6-os autópálya Fácánkerti pihenőjébe. A furgon szemmel láthatóan túlsúllyal közlekedett, így a pénzügyőrök mérlegre irányították a járművet. Mázsáláskor beigazolódott a gyanú; kiderült, hogy az autó tömege a megengedett 3,5 tonna helyett, több, mint 5 tonnát nyomott, miközben a sofőr fuvarozói engedélyt sem tudott bemutatni.

 A járművezető nem fogadta el a mérlegelés eredményét, arra hivatkozott, hogy a szállítmány maximum 4,2 tonna lehetett.

A jogszabályok szigorírása értelmében idén szeptember 1-től, akár több mint félmillió forintos bírságot is kiszabhatnak a hatóságok a túlsúlyos és túlméretes járművekre. A túlpakolt gépkocsi, egy hirtelen fellépő fizikai hatás, vagy akár fékezés során kiszámíthatatlanul reagálhat, ezért nemcsak a sofőrt, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is veszélyeztetheti.

 Felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988 évi I. törvényben foglalt (egyes) szabályok betartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is jogosult ellenőrizni, melynek értelmében a jogszabályhoz tartozó rendelet alapján pénzbírságot szabhat ki. A NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei az idei évben több mint négyezer ügyben indítottak közigazgatási eljárást és közel 840 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában